Bursa'da normal doğum seferberliği

Bursa'da normal doğum seferberliği

Dünya çapında yüzde 15 civarında olmasına karşın Türkiye'de yüzde 68'e ulaşan sezaryenle doğumun yerine normal doğumun teşviki amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi koordinasyonunda düzenlenen 'Doğumuna Sahip Çık Projesi Sempozyumu', Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Dr. Sare Davutoğlu'nun katılımıyla Bursa'da gerçekleşecek.

Bursa Kent Konseyi koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Türk Ebeler Derneği ve TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönüllüleri Derneği işbirliğiyle düzenlenen 'Doğumuna Sahip Çık Projesi Sempozyumu', 19 Şubat Cuma günü saat 09.00'da Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) yapılacak. Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, 'Doğumuna Sahip Çık' projesinde Bursa'da sezaryen oranının azaltılmasını ve normal doğumun teşvik edilmesini amaçladıklarını söyledi. Proje kapsamında sağlık çalışanlarına, bebek bekleyen çiftlere ve halka yönelik normal doğumun faydalarını kapsayan eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacağını anlatan Çepni, katılımcılara Bursa Kent Konseyi bünyesinde oluşturulacak eğitim merkezinde uzmanlar tarafından sertifikalı eğitim verileceğini de bildirdi.

Sağlıklı gebelik ve sağlıklı doğumla sağlıklı nesiller için Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma başlattıklarını kaydederek Çepni, "Türkiye'de örnek bir çalışmaya öncülük ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı da olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin koordinatörlüğünde Bursa Kent Konseyi olarak bizler de çalışmalarımızla, sağlıklı kentlerin oluşumuna her zaman destek oluyoruz. Sağlıklı bir gelecek için atılan adımlarda normal doğumu destekliyor ve 'Doğumuna Sahip Çık Projesi Sempozyumu'na ev sahipliği yapıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bursalı hemşehrilerimizi de sağlıklı bir gelecek için duyarlı olmaya ve aynı zamanda kendisi de bir kadın doğum uzmanı olan Dr. Sare Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek sempozyumumuza davet ediyoruz." diye konuştu.

"EN YÜKSEK SEZARYEN DOĞUM ORANINDA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA"

Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Can Başaran da dünya çapında sezaryen olarak yapılan doğumların oranının yüzde 15 civarındayken bu oranın Türkiye'de oldukça yüksek olduğunu ve dünya genelinde en yüksek sezaryen doğum yapan ülkelerde Çin'in birinci, Brezilya'nın ikinci ve Türkiye'nin de üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Başaran, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Türkiye Sezaryen Haritası' verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, büyükşehirlerdeki sezaryen oranlarının yüzde 55'ler civarında olduğunu belirterek, İstanbul'da doğumların yüzde 57'sinin, Adana ve İzmir'de yüzde 64, Trabzon'da yüzde 59, Ankara ve Bursa'da yüzde 53, Erzurum'da yüzde 41 ve Şanlıurfa'da yüzde 33'ünün sezaryen olduğuna dikkati çekti. CİHAN
<< Önceki Haber Bursa'da normal doğum seferberliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER