Bursa organ bağışında Avrupa ortalamasını yakaladı


Organ bağışında başarılı bir yılı geride bırakan Bursa 2015 yılında yakaladığı 15,1 pmp oranıyla Türkiye birinciliğini sürdürürken birçok ülkeyi de geride bırakmayı başardı.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, organ bağışı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Organ yetmezliğinin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini dile getiren Dr. Akan, "Sağlık Bakanlığının son yıllarda organ nakli ve bağışını arttırmaya yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında Bursa bölgemizde organ bağışını arttırmaya yönelik çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Yürütülen etkinlikler ile organ nakline ve bağışına dikkat çekerek toplumsal bilinç oluşturmak ve duyarlılığı arttırmak amaçlanmaktadır." dedi.

Bursa bölgesinin organ bağışında her yıl yükselen bir ivme yakaladığına dikkat çeken Dr. Akan, "2009 yılında 1,8 pmp ile başlanan bağış oranları, 2010 yılında 3,6 pmp ile devam etmiştir. 2011 yılında 4,6 pmp ile Antalya, İzmir ve Ankara'nın ardından 4. sırada bulunan bölgemiz 2012 yılında Bursa Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'mizin yaptığı çalışmalar ile milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 8,8 pmp'e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir. 2013 yılında da milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 9'a yükselirken, 2014 yılında 10,35 pmp oranı ile bugüne kadar ki Türkiye'de ulaşılan en yüksek orana çıkmıştır. Geçtiğimiz yıl ise bu oran 15,1 pmp ile Avrupa ortalamasını yakalamıştır." şeklinde konuştu.

BİRÇOK GELİŞMİŞ ÜLKE GERİDE BIRAKILDI

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinin geride bırakıldığının altını çizen Dr. Akan, "2014 yılı verilerinden birkaç örnek verecek olursak Avrupa da Almanya 10,4 pmp, Yunanistan 4,3 pmp, İzlanda 10 pmp, İrlanda 13,4 pmp, Bulgaristan 5,3 pmp, diğer ülkelerde ise İran 8,4 pmp, İsrail 8.1, Yeni Zelanda 10 pmp, ile Bursa Bölgesinin gerisinde kalmıştır. Bunlarla yetinmeyecek olan bölgemiz yeni rekorlara imza atmak için var gücüyle çalışmaya devam edecektir." diye konuştu.

Son 5 yıllık dönemde milyon nüfus başına ulaşılan bu oranların Bursa'da organ nakli bekleyen hastalar için önemli bir umut olduğunu belirten Akan, vatandaşların organ bağışı konuşunda göstermiş oldukları duyarlılık sayesinde yaşama umudu organ nakline bağlı olan birçok hastanın nakil olarak sağlığına kavuştuğunu söyledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Bursa organ bağışında Avrupa ortalamasını yakaladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER