Bütün dünya diken üzerinde

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, düşürülen Rus jetinin Türk jetlerince tanımlanamadığını, 2012'de MİT'e devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemleri'nin böylesi durumlarda anlık veri sağlaması gerektiğini, bu da olmayınca ihlalde bulunan uçağın vurulduğunu söyledi. Hadisesinin tekrarının savaş çıkarabileceği uyarısı yaptı.

Bütün dünya diken üzerinde

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, 24 Kasım günü Hatay üzerinde Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının kimliğini gizlemesi üzerine düşürüldüğünü söyledi.

Karakuş, düşen uçağın pilotunun acil çağrı kanalından (Guard UHF 243.0) yapılan ikazlara cevap vermemesinin de iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren gelişmenin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Pilot Korgeneral Karakuş, olay anında Türk F-16'ların Dost-Düşman Tanımlama Sistemi'yle (IFF/Identification Friend and Foe) ihlalci jeti tanımlayamadığını belirtti.

Genelkurmay Elektronik Sistemleri'nin (GES) 2012'de MİT'e devredilmesi sebebiyle pilotun milliyetinin tespit edilemediğini savunan emekli general, GES'ten sınıra yaklaşan yabancı uçaklar hakkında TSK'ya anlık bilgi akışının sağlanması gerektiğini aktardı. IFF'nin havadaki her yabancı uçağı kimliklendiremeyeceğini anlatan tecrübeli hava korgeneral, “Yabancı uçakta tanıma sistemi olmayabilir. Kasıtlı olarak da kapatılabilir. Yerdeki radarlar da havadaki uçakların kimliğini göremez. Sadece varlığını görür. Hava sahasını ihlal eden bir ABD uçağı olsaydı Türk jetlerindeki IFF onu dost olarak görecekti.” diye konuştu.

İKİNCİ DÜŞÜRME SAVAŞA YOL AÇAR
Karakuş, Ankara'nın savaş uçağını düşürerek Moskova'ya ağır bir darbe indirdiğini, bundan sonra sınırda yaşanabilecek benzer vakaları daha soğukkanlı, daha yumuşak karşılaması gerektiğini ifade etti. Erdoğan Karakuş, “Aynı durum ikinci kez yaşanırsa gerginlik savaşa/çatışmaya dönüşebilir. Yeni dönemde Ankara biraz daha soğukkanlı, biraz daha esnek davranmalı. Güney sınırını daha titiz, dikkatli izlemeli.” ifadelerini kullandı.

MİT'e devredilmeden önce GES'in Türkiye'nin dinleme ve istihbarat konusunda en donanımlı kurumu olduğunu kaydeden emekli korgeneral, 2012 yılında Suriye'de düşürülen F-4 keşif uçağının Suriyeli bir tümgeneralin emriyle düşürüldüğünün GES dinlemeleri neticesinde tespit edildiğini anlattı. Karakuş, “TSK bu kulakları ülkeye yaklaşan her türlü dış tehditleri tanımlama ve önlemede kullanıyordu. Son olayda GES devrede olsaydı pilotun kule ile irtibatı dinlenip, Rusya'ya ait olduğu öğrenilebilirdi. Ankara o durumda Rus makamlarına ulaşıp, uçaklarını geri çekmesini isteyebilirdi.” dedi.

<< Önceki Haber Bütün dünya diken üzerinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER