Bütün muhalifler ‘terör örgütü’ ilan edilebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu’nun ‘Hizmet Hareketi’ni terör örgütü olarak tescilleyeceği yönündeki açıklamalarına siyasetçilerden tepki yağdı.

Bütün muhalifler ‘terör örgütü’ ilan edilebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Ahilik Haftası Kutlama pragramında hukuku ayaklar altına alan bir konuşma yaptı. Hizmet Hareketi’ni hedef alan Erdoğan, ‘cadı avı’ kapsamında gözaltına alınan insanların ‘PKK terör örgütü ‘ ile aynı kategoride yargılanacağını söyledi. MGK’da tavsiye kararı aldıklarını anlatan Erdoğan, “Legal görünüm altındaki illegal terör örgütü dedik. Tavsiye kararı aldık. Hükümete gönderdik ve Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz. Bunların terör örgütü olarak tescilini gerçekleştireceğiz. Bunlar PYD, PKK neyse aynı kategoride yargılanacaklar.” diye konuşmuştu. Terör örgütü ilan etmenin, yürütmenin değil yargının yetkisinde olduğunu vurgulayan siyasetçiler, hükümetin bir grubu terör örgütü ilan etmesi halinde bunun gelecek hükümetlere de örnek olacağı uyarısında bulunuldu.

Eski AKP milletvekili Haluk Özdalga

Delil olmadan bir grubu nasıl terör örgütü ilan edeceksiniz?

AKP eski milletvekili ve 23. Dönem Meclis Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga, “Yarın başka bir iktidar iş başına gelince hesaplaşmak istediği diğer siyasi grupları terör örgütü ilan edebilir, üzerlerine bugün olduğu gibi hukuk dışı gidebilir.” uyarısında bulundu. Bakanlar Kurulu’nun bir grubu terör örgütü olarak tescil etmesinin hukuk dışı bir eylem olacağını söyleyen Özdalga, “Bir yapının terör örgütü ilan edilebilmesi için hukuki anlamda deliller olması lazım. Ortada delil yok. Fethullah Gülen grubu denilen grubun silahla ilişkisinin olmadığını, silahlı eylem içinde bulunmadığını, terör eylemi olarak adlandırılabilecek bir eylem içinde uzaktan yakından bulunmadıklarını biliyoruz. Ama geldiğimiz noktada Türkiye’de her şeyin olması mümkün artık. Bunlar siyasi hesaplaşma ve intikam projesidir ve çok yanlıştır.” dedi.

Eski CHP Konya milletvekili Atilla Kart

Muhalif olan herkes ‘legal görünümlü’ ilan edilebilir

CHP’nin hukukçularından, eski Konya milletvekili Atilla Kart, “Bu olay hükümet eliyle Türkiye’de sürdürülmekte olan anayasal darbe sürecinin yeni bir uygulamasıdır. Toplumun bu anayasal darbeye karşı meşru direnme hakkını değerlendirmesi gerekir.” dedi. Cumhurbaşkanının açıklamasının dikta yapılanma ve kuşatmanın yeni araç ve yöntemlerinden birisine işaret ettiğini söyleyen Kart, “Hükümeti rahatsız eden, uygulamalarını yasal ve meşru çerçevede eleştiren herkes ‘legal görünümlü illegal faaliyette bulunduğu’ suçlamasıyla karşı karşılaya kalacağı yeni bir kuşatma alanı bu. İdare, belli kişilerin veya grupların suçlu, terör örgütü olup olmadıklarına karar veremez. Böyle bir yetkisi yok. Bakanlar Kurulu’nun, falan terör örgütüdür diye bir tescil kararı olması mümkün değil. Bu kabul edilemez. Örgüt kararını yargı verir.” dedi.

Eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır

Avrupa’da ‘Soykırıma mahkemeler karar verir’ diyordunuz?

AKP Kurucu Genel Sekreteri ve Eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, hükümeti ‘hukuk dışı böyle bir karar almaması’ konusunda uyardı. Yalçıbayır, “Söylenenler hukukla bağdaşmayan işlerdir, kabul etmek mümkün değildir. Böylesi anlayışlar nevi şahsına münhasır başkanlık sisteminin yarın getireceği kötü sonuçların da işaretidir, büyük bir uyarıdır.” dedi. Ermeni soykırımı gündeme geldiğinde Avrupa Parlamentosu’nda ‘Soykırımla ilgili iddiayı ancak mahkeme tescilleyebilir, mahkeme karar verebilir.’ dediklerini hatırlatan Yalçınbayır, “Şimdi ise ‘Bakanlar Kurulu terör örgütü olarak tescillesin’ deniyor. Siz zaten bütün güçleri elinizde toplamışısınız, yargıya ait olan bir işi nasıl söylersiniz, bu yargıya ait olan bir iştir. Bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak ayrı, hüküm vermek ayrıdır.” şeklinde konuştu.

Yeni Hayat
<< Önceki Haber Bütün muhalifler ‘terör örgütü’ ilan edilebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER