Büyük kalp deliği ameliyatsız 30 dakikada kapatıldı

Büyük kalp deliği ameliyatsız 30 dakikada kapatıldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 29 yaşındaki Ali Rıza Yılmaz isimli hastanın kalbinde doğuştan bulunan 4 santimetre genişliğindeki delik ameliyatsız kapatıldı. 30 dakika süren işlemle sağlığına kavuşan hasta bir gün hastane de yatıktan sonra sağlık şekilde taburcu edildi.

Söz konusu İşlemi gerçekleştiren ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Uğur Yazıcı, Ali Rıza Yılmaz adlı hastanın iki yıldır var olan nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi şikayetlerinin son aylarda şiddetlenmesi üzerine kliniklerine başvurduğunu anlattı. Muayenesinde kalbinde üfürüm duyulması üzerine yaptıkları kalp ultrasonu incelemesinde, kalbin sağ ve sol kulakçığı arasında 4 santimetre genişliğinde dev bir kalp deliği (atrialseptaldefekt) bulunduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Yaptıkları detaylı incelemelerden sonra büyük deliğin açık ameliyat yapılmaksızın anjiyografi yöntemiyle kapatılmasına karar verdiklerini anlatan Doç. Dr. Yazıcı, yapılan işlemi şöyle anlattı: "İşlem 30 dakika gibi kısa bir sürede ve sadece kasık bölgesi uyuşturularak, narkoz verilmeksizin gerçekleştirildi. 'Şemsiyeleme Yöntemi' olarak adlandırılan ameliyatsız kapama işleminin ertesi günü hastamız sağlığına kavuşmuş olarak taburcu edildi. Doğuştan kalp delikleri genellikle 3 santimetrenin altında oluyor ve 'Şemsiyeleme Yöntemiyle' kapatılabiliyor. Daha büyük kalp delikleri ise genellikle açık ameliyatla kapatılıyor."

200'ÜN ÜZERİNDE HASTAYI ŞEMSİYE YÖNTEMİYLE TEDAVİ ETİLER

Kalpteki bu deliklerin kapatılmamasının yıllar içerisinde akciğer damarlarında basınç yükselmesine daha sonra da kalp yetmezliğine neden olduğunu aktaran Doç. Dr. Yazıcı, "Başarı oranının yüksek olması, açık ameliyata göre daha az riskli olması ve hasta açısından daha konforlu olması nedeniyle uygun hastalarda bu yöntem açık ameliyata tercih ediliyor. Bugüne kadar kalp deliği olan 200'ün üzerinde hastanın 'Şemsiyeleme Yöntemiyle' tedavisinin yapıldığı merkezimiz ülkemizde sayılı birkaç merkezden birisi olma özelliğini taşıyor." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Büyük kalp deliği ameliyatsız 30 dakikada kapatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER