BYD bu kez sözünü tutacak mı?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Kasım 8 2025
BYD Manisa fabrikasının tarihini açıkladı: Bu sefer sözünde duracak mı? Çinli otomotiv devi BYD, Avrupa’daki büyüme stratejisinde yeni bir adım atarak plug-in hibrit SUV modeli Seal U DM-i’yi Türkiye’de üretme kararı aldı. BYD Avrupa Başkan Yardımcısı Stella Li, Çin’in Zhengzhou kentinde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, fabrikanın 2026 yılı sonunda faaliyete geçeceğini söyledi.
Seal U DM-i, Eylül 2025 itibarıyla Avrupa’nın en çok satan plug-in hibrit (PHEV) modeli konumunda. Bu model, Volkswagen Tiguan’ı geride bırakarak 2025’in ilk dokuz ayında 55.504 adet satışa ulaştı. Yeni fabrikanın üretime başlamasıyla birlikte Seal U DM-i, BYD’nin Avrupa pazarındaki yerli üretim statüsüne sahip ilk modeli olacak.

YATIRIMIN ADRESİ MANİSA

Şirketin Türkiye yatırımı, Manisa’nın kuzeyinde, İzmir’e 40 kilometre mesafedeki bir bölgede kurulacak. Medya raporlarına göre BYD, 1 milyar dolarlık “yeşil alan” yatırım yaparak yılda 150 bin araç üretim kapasitesine ulaşacak bir fabrika kuracak. Tesiste ayrıca bir Ar-Ge merkezi de bulunacak.

AB TARİFESİNİ BAYPAS EDECEK STRATEJİK HAMLE

Karar’dan Berfu Kargı’nın haberine göre, Türkiye’de üretim, BYD’ye Avrupa Birliği’nin Çin’den ithal araçlara uyguladığı %10’luk standart gümrük vergisi ile elektrikli araçlarda eklenen %17’lik ilave tarifeden kurtulma imkânı sağlayacak. Türkiye’den AB ülkelerine yapılan otomobil ihracatında gümrük vergisi uygulanmadığı için, Manisa fabrikası BYD’nin Avrupa’daki rekabet gücünü önemli ölçüde artıracak.

ATTO 3 HİBRİT VERSİYONU DA GÜNDEMDE

Stella Li, BYD’nin Avrupa’da oldukça popüler olan Atto 3 modelinin de hibrit (DM-i) versiyonunu Türkiye’de üretmeyi değerlendirdiğini açıkladı. Atto 3 şu anda Avrupa’da yalnızca tam elektrikli SUV olarak satılıyor ve 2025’in ilk dokuz ayında 10.676 adet satışla segmentinde sekizinci sırada yer aldı.

BYD’nin “DM-i” teknolojisi, markanın “Dual Mode Intelligent” sistemini ifade ediyor. Bu sistem, sürüşte önceliği elektrikli moda vererek yakıt verimliliğini ve sürüş konforunu artırıyor.

BYD’NİN AVRUPA ATAĞI: TÜRKİYE’DEN SONRA MACARİSTAN

Türkiye yatırımı, BYD’nin Avrupa’daki ikinci üretim üssü olacak. Şirket, 2025 sonunda Macaristan’ın Szeged kentinde Dolphin Surf isimli küçük elektrikli otomobilin üretimine başlamayı planlıyor. Macaristan fabri

Bu haberler de ilginizi çekebilir