'Çabuk yoruluyor ve kalp atışlarınızı duyuyorsanız dikkat'


Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Cem Yorgancıoğlu; kalpte çarpıntı hissi, nefes darlığı, çabuk yorulma, bacaklarda şişlik, felç ve ritim problemleriyle kendini belli eden kalp kapak hastalıklarının, koruyucu önlemler alınmadığında hayati tehlike oluşturabildiğini söyledi. Yorgancıoğlu, ancak erken teşhis ve doğru tedavi uygulamaları sayesinde başarılı sonuçlar elde edilebildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Yorgancıoğlu, açıklamasında, kalp kapak hastalıklarının, doğumsal olarak veya çeşitli nedenlerle sonradan ortaya çıkabildiğini vurguladı. Yorgancıoğlu, kalp kapağında görülen fonksiyon bozukluklarının; kapağın daralması, tam kapanamaması sonucunda yetmezlik ya da her iki durumun birlikte olduğu rahatsızlıklar olduğunu dile getirdi.

'DESTEK HALKASI İLE ONARIM YAPILABİLİYOR'

Prof. Yorgancıoğlu, kalp kapağındaki rahatsızlık çok ilerlememiş hastalarda kapak onarımı (plasti) yönteminin başarılı olma şansının daha fazla olduğunu anlattı. Prof. Yorgancıoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Hem kapak darlıklarında hem de yetmezliklerde kapak onarımı uygulanabilir. Genellikle mitral ve triküspid kapağı onarımları aort kapağına oranla daha kolay ve başarılı olmaktadır. Triküspid kapağa yapılacak girişimlerde öncelik büyük oranda onarımına yönelik olmaktadır. Mitral kapak girişimlerinde de onarım genellikle önceliklidir. Onarım genellikle bir 'destek halkası' kullanımı ile tamamlanır."

'KALP KAPAK DEĞİŞİMİNDE UYGUN KAPAK SEÇİMİNE DİKKAT EDİLMELİ'

Kalp kapak hastalığı olan bazı vakalarda ise kapağın yeni bir protez kapakla değiştirilmesinin en uygun seçenek olduğunu dile getiren Prof. Yorgancıoğlu, "Değişimde, 'biyolojik kapak' ve 'mekanik kapak' olmak üzere iki tür kapak kullanılabilir. Biyolojik kapağın en büyük avantajı, ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerektirmemesidir. Buna karşılık ortalama ömürleri 7-15 sene arasında sınırlıdır. Mekanik kapaklar ise çok uzun ömürlüdür. Ancak metal ve karbondan yapıldıkları için üzerlerinde pıhtı oluşmasını engelleyebilmek adına hayat boyu kan sulandırıcı ilaç kullanılmasını gerektirirler. Uygun olan kapağı seçmeden önce hastanın yaşı, kapağın mevcut durumu, kan sulandırıcı ilaç kullanıp kullanamayacağı, çocuk sahibi olmak istemesi gibi birçok etken göz önünde bulundurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Çabuk yoruluyor ve kalp atışlarınızı duyuyorsanız dikkat' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER