Çad'ın ABD Büyükelçisi: Türk okulları sevgi, saygıyı öğretiyor


Orta Afrika ülkelerinden Çad'ın ABD Büyükelçisi Dr. Muhammed Nasser Hassan, başkent N'Djamena'da faaliyet gösteren Uluslararası Çad-Türk Okulunu ziyaret etti. Türk oullarından övgü ile bahseden Büyükelçi Dr. Hassan, "Bir anne ve baba evladından ne ister, saygı ve sevgi. İşte bu okullar, çocuklarımıza bunları da veriyor. Biz Çad olarak bu okullardan çok memnunuz ve çok seviyoruz." dedi.

Çad'ın ABD Büyükelçisi Dr. Hassan başkent N'Djamena'da faaliyet gösteren Uluslararası Çad-Türk Okulunu ziyaret etti. Ziyarette Büyükelçi Hassan Çad-Türk Okulları Genel Müdürü Hüseyin Serçe'den bilgi aldı.

Türk okulunu dostu eski belediye Başkan'ı Mango Abbas'ı ziyareti sırasında fark ettiğini dile getiren Büyükelçi Dr. Muhammed Nasser Hassan, okulların Çad'ın eğitim sistemine önemli katkıları olduğunu söyledi.

'MATEMATİK OLİMPİYATLARINDAN ETKİLENDİM'

Okulların düzenlediği matematik olimpiyatlarından çok etkilendiğini dile getiren Dr, Hassan, "Ülkenin bilgi alanındaki öğrencilerini tespit ediyorlar. Bize mükemmel bir katkı sağlıyor. Hatta öyle bir katkı ki kendi oğlum 6 sene önce başka okulda okuyordu. Ben de oğlumun matematik olimpiyatına girmesini tavsiye ettim ve oğlum o sene olimpiyatta ülke birincisi oldu. Şu anda oğlum 6 yıldır Türk okullarında burslu olarak okuyor. Her dönem ve her sene sınıfının hep birincisi oluyor. Onun mutluluğu beni de daha çok heyecanlandırıyor." dedi.

Çad Türk Okulları'nın kalitesini oğlumun aldığı mükemmel eğitimden yakinen gördüğünü dile getiren Dr. Muhammed Nasser Hassan şunları söyledi: "Bu okullar çocuklarımıza Çad Milli Eğitim Bakanlığı programına ek olarak Türkçe, İngilizce ve bilgisayar dersleri veriyor. Oğlum yazları Amerika'ya yanıma geldiğinde okulunda öğrenmiş olduğu İngilizce ile çok rahat Washington sokaklarında hiç bir sıkıntı yaşamadan dolaşabiliyor. Zaman zaman Türklerle karşılaşma imkânımız oluyor. Onlarla Türkçe muhabbet ediyor. Bilgisayar konusunda ben bile bazen oğluma bir şeyler danışıyorum. Bu okulların güzel bir özelliği de çocuklarımızı aynı zamanda ahlaken de yetiştiriyor. Bir anne ve baba evladından ne ister, saygı ve sevgi. İşte bu okullar, çocuklarımıza bunları da veriyor. Biz Çad olarak bu okullardan çok memnunuz ve çok seviyoruz."

'EN BÜYÜK ZENGİNLİK İNSANLARI EĞİTMEKTİR'

İnsanları eğitmenin çok büyük bir zenginlik olduğunu dikkat çeken Büyükelçi Hassan, "Öncelikle Çad-Türk Okulları'nın tüm öğretmenlerini tebrik ediyorum. 2001 yılından beri yılmadan usanmadan özveriyle Çad devletine çok büyük katkıları oldu. İnsanları eğitmek çok büyük bir zenginliktir. Zenginlik petrol, maden, tarım ve hayvancılıkla olmaz. Öncelikle mükemmel bir eğitimle olur. İyi bir eğitimle zengin bir ülke olunur. Örneğin bir petrol mühendisinin 4 veya 5 bin metredeki petrolü bulması onun almış olduğu kaliteli eğitimden kaynaklanıyor. Tespitini analizini doğru yapıyor ki buluyor. Yani diyeceğim fakir bir ülke alacağı kaliteli bir eğitimle zengin bir ülke konumuma gelebilir. O bakımdan Çad-Türk Okulları'nı tebrik ediyorum. Verdikleri eğitimle ülkemizi zenginleştiriyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyarette Büyükelçi Hassan'ın asıl isteği ise Çad'da Çad-Türk Üniversitesi'nin açılması oldu.

OKULLAR 15.YILINDA

Çad'da 15. yılını dolduran Çad-Türk Okulları'nın 650 öğrencisi bulunuyor. Okullar, 2015 eğitim öğretim yılında orta son sınıf öğrencilerinde yüzde yüz, lise son sınıf öğrencilerinde de yüzde 85 başarı gösterdi. Okullarda çoğu yerli olmak üzere toplam 90 öğretmen görev yapıyor.

Geçmişte Petrol Bakanlığı, Maden Arama Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı Konseyi ve valilik gibi farklı görevlerde bulunan Dr. Muhammed Nasser Hassan şimdi Çad'ın ABD Büyükelçiliği görevini yürütüyor. Aynı zamanda doktorası bulunan Hassan'ın hidrojen yakıtı üzerine yaptığı çalışmalar ve çevre hukuku üzerinde yazdığı doktora tezi bulunuyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çad'ın ABD Büyükelçisi: Türk okulları sevgi, saygıyı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER