Cameron'ın 9 milyon Sterlin'e mal olan el ilanları tepki topladı


İngiltere hükümetinin, Haziran'da Avrupa Birliği (AB) üyeliğinde ülkenin kaderini belirleyecek referandum öncesi, Ada'nın AB'de kalması için yürütülen kampanya çerçevesinde evlere göndereceği broşürler büyük tepkilere neden oldu.

İngiltere'de 23 Haziran Perşembe günü, AB üyeliğine ilişkin yapılacak halk oylaması için hükümetin hazırladığı bilgilendirme broşürlerine devlet kasasından 9 milyon Sterlin bütçe ayrılması, ülkenin AB'den ayrılmasını (Brexit) destekleyenler tarafından eleştirildi.

Brexit kampanyasını yürütenler, İngiltere hükümetinin birçok alanda kemer sıkma politikası uyguladığına dikkat çekerek, vergi gelirleriyle ciddi harcamalar yaptığını ve kamu fonlarının suistimal ettiğini savundu.

"Ayrılmaya Oy Ver" (Vote Leave) kampanyasının liderliğini üstlenen ana muhalefet İşçi Partisi milletvekili Gisela Stuart, vatandaşların vergi gelirleriyle hükümetin kendi propagandasını yapmaya çalıştığını belirtirken, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson da hükümetin 'adil bir rekabeti' tercih etmediğini ve savunduğu argümanları kaybettiğini ileri sürdü.

İngiltere'nin AB'de kalmasından yana destek verenlerden Savunma Bakanı Michael Fallon ise "Her referandumda olduğu gibi görüşlerimizi belirtecek bir hükümet olarak demokratik bir seçim sonucu parlamentodayız." ifadeleriyle, hükümetin hazırladığı broşürleri savundu.

"BROŞÜR GÖNDERDİĞİMİZ İÇİN ÖZÜR DİLEMEYECEĞİM"

Bugün yürüttüğü kampanyaya yönelik Exeter Üniversitesi'nde genç öğrencilere hitap eden İngiltere Başbakanı David Cameron da gelen eleştiri oklarına açıklık getirdi.

İngiliz lider, "Ben hükümetin yürüttüğü kampanyaya, nasıl bu noktaya geldiğimizi anlatan ve bu ülkedeki her eve yolladığımız broşürler için özür dilemeyeceğim. Bu konuda (referandum) tarafsız değiliz. Birlikten ayrılma kararının ekonomi, istihdam, yatırım, aile bütçesi ve üniversiteler için kötü bir karar olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Hükümet tarafından hazırlanan ve bastırılan, "AB'de kalmak Birleşik Krallık için en iyi karar" başlıklı broşürlerde, İngiltere'nin AB'den çıkması halinde ekonominin kötüye gitme riski ve bunun getireceği belirsizlikler açıklanıyor.

Toplam 14 sayfa olan broşürlerde ayrıca, Ada'nın birlikten ayrılma kararının, ülkede işsizliğin artması, halkın alışveriş gücünde gerileme ve Avrupa'da cep telefonu kullanım masraflarının artması gibi sonuçlara sebep olacağına dair uyarılara da yer veriliyor.

İngiltere'nin AB üyeliğindeki kaderini belirleyecek halkoylaması 23 Haziran Perşembe günü yapılacak. CİHAN
<< Önceki Haber Cameron'ın 9 milyon Sterlin'e mal olan el ilanları tepki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER