Cami motifli paspas Müslümanları incitti


Almanya'da mobilya mağazalar zinciri Poco'nun cami motifli paspaslar satması Müslümanları derinden üzdü. Kapı önüne konulan paspaslarda, Galata ve Kız kulelerinden daha büyük bir camii resmi bulunması yoğun tepki topladı.

Bunun yanlışlıkla yapılmış olabileceğini belirten Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, paspasın satıştan çekilmesini talep etti, satışın sürmesinin kasti yapıldığının ispatı olacağını vurguladı.

İstanbul yazan ancak üzerinde Galata ve Kız kulelerinden daha büyük bir Sultan Ahmet Camii resmi yer alan paspaslara tepki yağdı. Söz konusu paspasları sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla eleştiren birçok vatandaş ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisi, Türklerin yoğun şekilde alışveriş yaptığı Poco'dan bunu beklemediklerini, eğer bu yanlış farkında olmadan yapıldıysa paspasların satışının durdurularak iyi niyetin gösterilmesini talep etti.

Cami resimli paspaslara Facebook hesabından tepki gösterenlerden biri de Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz oldu. Müslümanların kutsalının paspaslara işlenip satılmasını skandal olarak nitelendiren Yılmaz, paspasların satıştan tamamen çekilmesini talep etti. Yılmaz, "Bu ülkede İslam ve Müslümanlarla ilgili utanmaz bir şekilde davranılmamalı." dedi.

Facebook hesabından bir açıklama paylaşan Poco yönetimi ise "Kimseye hakaret etmek veya kimseyi incitmek istemiyoruz. Politik veya ırkçı söylemlere mesafe koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Poco'nun bu ilk yaptığı açıklama tatmin edici bulunmadı. Birçok Türk kökenli tüketici paspasların hemen satıştan çekilmesini talep ederken, bazı Almanların onlara destek verdiği, bazılarının ise "Sadece birkaç paspastaki motifler yanlış yorumlandığı için bu paspasları satıştan çekmeyin." çağrısı yaptığı görüldü.

KİLİSE VEYA HAVRANIN DA BÖYLE ALET EDİLMESİNE RAZI OLMAZDIK

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, eğer yanlışlıkla olmuşsa Poco'nun paspası satıştan çekerek bunu göstermesi gerektiğini vurguladı. Böyle bir paspasın sadece Müslümanlar değil, herkes için incitici olması gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Müslümanlar olarak, örneğin bir kilise veya havranın da böyle bir şeye alet edilmesine de gönlümüz razı gelmez. Bizler için camiler Allah'ın evi. Buna burdaki yerleşik toplumun da dikkat etmesi lazım. Daha bugün bile bir açıklamada mültecilerden Alman değerlerine saygılı olmalarını beklediklerini belirtiyorlar. Sadece Almanların mı değerleri var? Ülkede yaşayan herkesin kendine ait değerleri var. Müslümanların değerlerine burdaki toplum saygı göstermezse o zaman birlikte yaşam çok da mümkün olmaz." dedi.

SIRF CAMİNİN ÜSTÜNE BASMAK İÇİN ALANLAR OLABİLİR

Saygının karşılıklı olabileceğine dikkat çeken Yılmaz, "Tek taraflı saygı beklemek uzun vadede çok da hayata geçirilebilir bir davranış biçimi değil. Poco da buna dahil." dedi. Müslümanların Hz. İsa ve Hz. Musa'yı sevdiğini hatırlatan Yılmaz, "Onlara karşı asla çirkin bir davranış sergilemeyiz. Biz de aynısını bir nebze olsun Almanlardan bekleyebilmeliyiz, o hassasiyeti göstermeliler. İstemeyerek de olsa burda bir yanlış yapılmış, ondan dönülmeli. 'Oldu ama biz yine de satmaya devam edelim' denemez. Ama bazıları sırf caminin üstüne basayım diye paspası alabilir. Biliyoruz ki; Alman toplumu içinde belli bir kitle var. Bunlar Müslümanlara her türlü hakareti yapmak için her türlü şaklabanlığı yapabilirler. O açıdan da toplatılması lazım. Müslümanlara o kadar saygıyı fazla görmemeleri gerek." dedi.

PASPASIN SATIŞININ SÜRMESİ ARTIK YANLIŞLIK DEĞİL ART NİYETİ GÖSTERİR

"Ben iyi niyetle bakmak istiyorum. Yanlışlıkla yapılmış veya onu kestirememişlerdir. Ama bunun devam etmesi halinde, artık o yanlışlık değil art niyettir o zaman. Paspaslar satıştan çekilmeli." dedi. İlk yapılan açıklamayı tatmin edici bulmadığını vurgulayan Yılmaz, "Yanlışlıkla yapıldıysa satışlarını kaldırarak bunu gösterin diye onların sayfasına da yorum yazdım. Satışı kaldırılırsa biz iyi niyetle bakalım. Yanlışlıkla oldu deyip satıştan kaldırırlarsa mesele bitmiştir. Ama sürerse bunun arkasında başka bir şey var." açıklamasını yaptı.

Yılmaz, Poco'nun Türk kökenlilerin yoğun alışveriş yaptığı mağazalardan biri olduğu hatırlattı, paspasın satışının durdurmaması durumunda STK'ların Poco'yu protesto çağrısı yapabileceğini hatırlattı. CİHAN
<< Önceki Haber Cami motifli paspas Müslümanları incitti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER