Çamlıhemşin halkı, Yeşil Yol için toplandı


Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi, Rize'nin Çamlıheşin ilçesinde yüzlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Fırtına İnsiyatifi öncülüğünde Çamlıhemşin Kaymakamlığı önünde düzenlenen eyleme CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ve Ordu Milletvekilleri Seyit Torun ile Mustafa Adıgüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, ilçe halkı, köylüler ve yüzlerce çevreci katıldı. Yeşil Yol eylemlerinde direnişin sembolü olan ve yörede 'Havva Ana' olarak bilinen Rabiye Bekar'a CHP'li vekiller ve diğer katılımcılar büyük ilgi gösterdi. Çevreciler, ellerinde 'Yeşil Yolu istemiyoruz', 'Kaçkarlardan elini çek', 'Yeşilime dokunma' yazılı dövizler taşıdı, sloganlar attı. Çamlıhemşin Kaymakamlığı'nda görevli bir kişinin, Kaymakamlık duvarına asılan bir pankartın kaldırılmasını isteyerek gruba tepki göstermesi, ortamı gerdi. Görevli kişi sivil polis memurlarınca bina içerisine alındı. Çevreciler ve köylüler daha sonra tulum ve yöresel şarkılar eşliğinde Çamlıhemşin ilçe merkezine yürüdü. Katılımcılar daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

'VALİ HALKIN ZEKASIYLA ALAY ETMEYE KALKMASIN'

CHP'li vekillerin de yer aldığı eylemde konuşan Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Karadeniz'in Türkiye'de dünya doğa mirasındaki önemli yerlerden biri olduğunu söyledi.
Karadeniz'de doğa katliamlarının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Pekşen, "Karadeniz'de bir duble yol ile başlayan doğa katliamı HES projeleri ile vahim durumlara ulaştı. En son karşımıza Yeşil Yol Projesi çıktı. Biz biliyoruz ki AKP'nin yeşil ile ilgisi İspanyol boğalarının kırmızı ile ilgisine benzer. Bu bölge halkının verdiği mücadeleyi ayakta alkışlıyoruz. Havva Ana'nın şahsında yapılan mücadeleyi bizde CHP'nin Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Sinop milletvekilleri olarak yürekten destekliyoruz. Rize Valisi projede asfalt olmayacağını söylüyor. 2 bin 600 kilometrelik o yolun bin 500 kilometresinin asfalt olduğu bizzat projede yazılı. Sayın vali, projede ağaç kesilmeyeceğini söylüyor. Belli ki vali başka bir projeye bakmış. 2 bin 600 kilometrelik o yol üzerinde gerçek bir doğa katliamı yapılacak. Sayın vali doğa katliamını sadece ağaç olarak anlıyor. Sayın valiye buradan sesleniyoruz. Halkın zekasıyla, bilgisiyle sakın alay etmeye kalkmayın. Buradaki insanlar doğa sevgisini geçmişte yaptığı eylemlerle kanıtlamıştır. Bu insanların arkasında 76 milyonun desteği var." dedi

3 BİN METREDE ÇİFT ŞERİT YOL OLMAZ

Fırtına İnsiyatifi adına konuşan Deniz Demirci ise Fırtına Vadisi'nin bir kısmının Türkiye'nin en büyük doğal sit alanı olduğunu, diğer kısmının ise en büyük milli parklardan biri olduğunu anlattı. Dünyanın her tarafından insanların bu vadiyi ziyaret ettiğini belirten Demirci, şöyle dedi: "Fırtına Vadisi doğal peyzaj özellikleri, her biri tarihi ve kültürel değer taşıyan konakları, doğal yaşlı ormanları ile ülkemizin en önemli doğal alanları içinde sayılmaktadır. Vadimiz Yeşil Yol projesi ile tehdit edilmektedir. Bu yol vadimize felaket getirecek. Bu sebeple yola itiraz ediyoruz. Yolun bir ihtiyaç olduğunu ama Yeşil Yol'un bir ihtiyaş olmadığını biliyoruz. Biz Fırtına İnsiyatifi olarak mevcut yollara karşı değiliz. Mevcut yolların onarımı devletin görevi olduğundan bu konuda bozuk yolların yapılmasını kendilerinden talep ediyoruz. Biz yeni yolların ekosistemi parçalayacağını düşünüyoruz ve buna karşıyız. Dağda, sit alnında, milli park alanında, 3 bin metrede çift şeritli yol olmaz. Bu proje vadiye onarılmaz zararlar verir. Bu yollar ile turizmin de gelişmeyeceğini biliyoruz."

Öte yandan Rize Valisi Ersin Yazıcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeşil Yol projesi ile ilgili eylemlerde bulunan kişiler hakkında 'çapulcu' kelimesini kullanmadığını söyledi. Yazıcı, yolu halkın istediğini ve halkın bu isteğini yerine getireceklerini ifade etti. Yeşil Yol projesi kapsamında Kavrun-Samistal Yaylaları arasındaki çalışmalar geçici olarak durduruldu.
CİHAN
<< Önceki Haber Çamlıhemşin halkı, Yeşil Yol için toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER