Campfire 2022 üçüncü oturum: Mülteci Gazeteci Olmak

Düsseldorf’ta Medya kurum ve çalışanlarının geleneksel olarak bir araya geldiği medye festivalinde, İnternational Journalist Association (İJA) çadırında üçüncü oturumun konu başlığı 'Mülteci gazeteci olmak' Katılımcılar, Engin Enes Sağ, Selahattin Sevi ve İsmail Sağıroğlu.

SHABER3.COM

Selahattin Sevi: Zaman Gazetesi'nde Suriye'li mültecilerin ülkelerinden çıkıp, Türkiye'ye gelişlerinden, Yunanistan adalarına geliş, Atina'ya varış ve Almanya'ya geçiş ile ilgili çok geniş bir dosya hazırlamıştım. 15 Temmuz'dan sonra ben de aynı yolları tekrar geçerek, bu kez bir gazeteci olarak değil, mülteci olarak geçtim.

Haberi çalışırken birlikte olduğumuz Suriyeli mülteci arkadaşlarımızla aynı kampları ve daha snrasında aynı mahalleyi paylaştım. 2016'nın Aralık ayında da Kronos.news'i hayata geçirdik.

Engin Enes Sağ: Almanya'ya ailemizle birlikte göç ettiğimiz için gazetecilikten önce babalık rolümüzü yerine getirdik. Çocuklarımızı okullara yerleştirip dili öğrendikten sonra gazetecilik şapkamızı yeniden giydik. İJA'nın kuruluşunu gerçekleştirdik.

Selahattin Sevi: Türkiye öngörülebilir bir ülke olmaktan çıktı. Ne olacağı hiç belli değil, gazeteciler tehdit ediliyor, sokak ortasında dövülüyor. Bu ortamda Türkiye'de gazetecilik yapmak, yapmaya çalıimak çok zor. Türkiye'de yaptığım için pişman olduğum hiç bir haber olmadı. Aksine pişmanlığım yapmadığım haberler üzerine.

Biz Yurt dışında gazetecilik yapıyoruz ama inanıyorum ki Türkiye'deki medya mensupları ve siyasiler ve ekonomi çevreleri tarafından da takip edildiğimizi biliyourm. Bİze gelen tepkiler, mailler ve resmi kurum açıklamalarındna bunu anlıyoruz.

Engin Enes Sağ: Avrupa'da yaşıyoruz, Türkiye'yi anlamada kimi zaman zorluk yaşadığımızı fark ediyorum. Türkiye'deki fiyat artışlarını kavramada, hukuksuzlukları tam olarak algılamada zorluk çekebiliyoruz çünkü nprmal kavramı Türkye'de tamamen yerle bir olmuş durumda. Bunu bizler çabalayarak kavramalı ve buradaki muhataplarımıza anlatmalıyız. Mülteci gazeteci olmanın en önemli misyonu da bu bence.




<< Önceki Haber Campfire 2022 üçüncü oturum: Mülteci Gazeteci Olmak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER