Can Dündar ve Erdem Gül'e Hasan Balıkçı Onur Ödülü


MİT TIR'ları haberleri nedeniyle tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne konan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Hasan Balıkçı Onur Ödülü'yle ödüllendirildi.

Hasan Balıkçı`nın anısına Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından 2 yılda bir verilen 'Hasan Balıkçı Onur Ödülü', bu yıl İstanbul`da Silivri Cezaevi'nda tutuklu bulunan Can Dündar'a ve Erdem Gül'e verildi. EMO Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, cezaevi önünde EMO yöneticilerinin de katıldığı umut nöbeti sırasında bu yılki 'Hasan Balıkçı Onur Ödülü'nünü Silivri Cezaevi tutuklu bulunan Can Dündar'a ve Erdem Gül'e verildiğini açıkladı. Ödülün açıklanması nedeniyle cezaevi önüne gelen EMO üyeleri 'Özgür basın için ayaktayız', 'Haber alma hakkın insan hakkıdır, devlet sırrı olamaz' dövizlerini taşıdı.

Ödül, 1 Nisan'da Ankara'da düzenlenecek EMO 45. Genel Kurul Toplantısı'nda takdim edilecek. Ödül, bu tarihe kadar Can Dündar ve Erdem Gül'ün serbest kalmaları durumunda bizzat kendilerine, diğer durumda yakınlarına teslim edilecek.

Ödülü açıklayan Yeşil, "Ödülümüz Can Dündar ve Erdem Güle mesleklerini, gazeteciliği, halkın haber alma hakkını, kamuoyunun gerçekleri bilmelerini savundukları için, baskıya ve tutuklanmaya maruz kaldıkları için verilmiştir." dedi. Yeşil, devamında şunları söyledi: "Demokratik ülkelerde kamu adına iktidarı denetleyen dördüncü güç olarak kabul edilen basın ülkemizde 'ya iktidarın sesi ol, ya da yok ol' denilerek 'kırk katır mı kırk satır mı' uygulamasına tabi tutulmaktadır...Özgür basının olmadığı bir ortamda ne demokrasiden ne insan haklarından söz etmek mümkün değildir."

Ödülün açıklanması törenine katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise "Bu mesleğin zorluklarını biliyorum. Şu andaki zorluklar ise dayanılmaz boyutlarda. 10 Ocak, gazetecilik yapma değil yapamama günü. Ortada ne özgür basın var, çok sayıda Kürt gazeteci de sadece haber verdikleri için tutuklular. Ülkede barış yok, bir savaş ortamı var. Bu ortam yavaş yavaş hazırlanarak aslında giderek basın ve ifade özgürlüğünün de engellendiği ve halkın haber alma hakkının engellendiği bir mecraya sürüklendi." ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ise gazetecileri ziyaret etme adına izin alamama ve bu konuda Adalet Bakanı'na ulaşamamadan yakındı. Sarıbal, "Bakanla iletişim kurma kanalımız tıkalı... Ama bakana şunu söylüyoruz. Siz Tayyip'in sarayın bakanı olabilirsiniz. Siz AP iktidarının bakanı olabilirsiniz. Ama benim bakanım değilsiniz." diyerek, bunun hesabını Meclis'te bakandan soracağını dile getirdi. Sarıbal konuşması sonunda "Bütün bu sürecin aslında bu ülkede uygulanmak istenen faşizmin provası olarak değerlendiriyorum." şeklinde konuştu

Bu arada Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşen EMO Müşaviri Hayati Küçük, Dündar ile Gül'ün sağlık ve morallerinin iyi olduğunu söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Can Dündar ve Erdem Gül'e Hasan Balıkçı Onur Ödülü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER