Çanakkale Ruhu ve Mehmet Akif Sempozyumu


Ardahan Üniversitesi'nin (ARÜ) ev sahipliğinde, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) öncülüğünde ve Türk Tarih Kurumu (TTK) katkıları ile gerçekleştirilen 'Çanakkale Ruhu ve Mehmet Akif Ersoy Sempozyumu' devam ediyor. Sempozyumun 5. oturumunda Mehmet Akif'in eserlerindeki milli imgelere vurgu yapıldı.

Oturumun ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. Fatih Kanter, Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinde 'Kolektif Aidiyetin Göstergeleri' üzerine yaptığı sunumda "Kurtuluş savaşı Türk milletin yokluk savaşıdır." diye sözlerine başladı. Doç. Dr. Kanter, bu bilinçin toplumsal refleksin dönüşümü olarak görüldüğünü ifade ederek, Mehmet Akif'in Safahat'ta kullandığı dil ile Arapça ve Farsça'nın öz Türkçeyi bozduğunu göstermeye çalıştığını belirtti.

Oturumun ikinci konuşmacısı olarak söz alan ARÜ akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Vedi Aşkaroğlu 'Postmodern Algı Üzerinden Akif'i Yeniden Okumak' başlıklı tebliğini sundu. Aşkaroğlu, Mehmet Akif'in kendi çağının ve ileriki yıllardaki İslam dünyasındaki gelişmeleri görebilecek güçlü bir gözlem yeteneğine sahip olduğunu vurguladı.

Oturumda 'Milli Romantizm Açısından Çanakkale Mektupları' konusunu inceleyen Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Aslan ise sözlerine Çanakkale ruhunun yaşatılması için yapılan seminer, toplantı ve sempozyumların oldukça önemli ve gurur verici olduğunu anlatarak, Çanakkale ile ilgili mektup örneklerinden kesitler sundu.

Dördüncü konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Hidayet Özcan, 'Safahat'ın 6. kitabı Asım'da Mazi, Hal, İstikbal' konusunda çalışmalarını aktardı. 1873 doğumlu olan Mehmet Akif yaşadıkları ve şahit oldukları hadiselerden dolayı Türk tarihinin en talihsiz yazarlardan biri olduğunun savunulabileceğini anlatan Özcan, Mehmet Akif'in ilim ve fikir alanında güçlü kaynaklardan beslendiğine dikkat çekti.

Oturumun son konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Şamil Yeşilyurt kendisine ayrılan sürede 'Safahat'taki Kişiler ve Milli Kimlik İnşası' isimli tebliğini sundu. Önceki oturumlarda sunulan tebliğlerden çok değerli bilgiler aldığını belirten Yeşiyurt, kendisinin de kişi bazında değerlendirmeler yapacağını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Yeşilyurt, sempozyumun da başlığı olan Çanakkale Ruhu'nun özellikle incelenmesi gerektiğini vurguladı.

CİHAN
<< Önceki Haber Çanakkale Ruhu ve Mehmet Akif Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER