Çanakkale Savaşı'nın tarihi bu sitede

Çanakkale Savaşı'nın tarihi bu sitede

İZMİR (CİHAN)- Çanakkale Savaşı'nın 100. yıldönümü sebebiyle hizmete giren "www.canakkaledebugun.org" isimli internet sitesinde, bir destanın yazıldığı Çanakkale'de yaşananlar gün gün anlatılıyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'ndaki cephelerinden Çanakkale'de Türk ordusu, bir destan yazarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Tam 276 kiloluk top mermisini, "Ya Allah! Bismillah!" nidasıyla tek başına kaldıran Seyit Onbaşı gibi nice kahramanları da bu savaşta Türk milleti tanıdı. Aradan geçen 100 yıla rağmen Çanakkale şehitliklerini ve cepheleri ziyaret etme fırsatı bulanlar, o dönemde yaşananları az da olsa gözlerinin önünde canlandırma fırsatı bulurken gidemeyenlerin Çanakkale Savaşları ve ecdadın kahramanlıkları ile ilgili bilgisi, tarih kitaplarında okutulanların çok da ötesine geçmedi. 1 Eylül 2014 tarihinde faaliyete geçen www.canakkaledebugun.org isimli internet sitesi, önemli bir misyon üstlendi. Çanakkale Savaşları ile ilgili tarih kitapları, makaleler ve gazetelerin satır aralarında kalmış, unutulmaya yüz tutmuş bilgileri derleyen site, okuyucularına yaşananları kronolojik sıraya bağlı kalarak aktarıyor. Erguvan Bilim Kültür ve Sanat Merkezi tarafından kurulan sitede, 1. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren Çanakkale cephesinde yaşananlar, 1 Eylül 1914 tarihinden başlayarak 9 Ocak 1916 tarihine kadar uzanan süreçte gün gün ele alınıyor. Yazarların kronolojik sıralamayla yaptıkları araştırmalar sonucunda elde ettikleri veriler birbirleriyle karşılaştırılarak en doğru bilgi elde edilmeye çalışılıyor. Sırtında taşıdığı 276 kiloluk top mermiyle savaşın simgelerinden biri haline gelen Seyit Onbaşı başta olmak üzere savaşın diğer kahramanları ile savaşta yer alan diğer ülke askerlerinin fotoğrafları da yayımlanıyor.

Erguvan Bilim Kültür ve Sanat Merkezi Proje Koordinatörü Recep Dilek, bilgileri kitap, gazete, makale ve internet sitelerini derleyerek topladıklarını, yaşananları kronolojik sıraya bağlı kalarak günü gününe aktardıklarını söyledi. Her gün Çanakkale Savaşları'nı anlatan günlük ortalama üç ile beş haberi okuyucularıyla paylaştıklarını belirten Dilek, "canakkaledebugun.org 1914, 1915 ve 1916 yılları arasında yaşanan gerçekleri, kronolojik sıraya bağlı kalarak anlık olarak aktaran, geçmişe dönük gün ve ay bazında 100 yıl öncesiyle eşzamanlı ilerleyen bir interaktif haber gazetesi. İnsanlık adına kaydadeğer, yaşanmış her olayı, çeşitli kaynaklardan araştırılarak özgün bir metin haline getirip sitemizde paylaşıyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Çanakkale Savaşı'nın tarihi bu sitede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER