Candan: Ülkenin yüzde 93'ü kentleşti, tarım yapabilecek kırsalın oranı yüzde 7


Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Türkiye'de köylerin hepsinin kent olduğunu ifade ederek, "Yüzde 93'ü kentleşmiş bir Türkiye'yle karşı karşıyayız. Yüzde 7'lik bir tarım arazisiyle tarım yapabilecek köylü dediğimiz kırsalla karşı karşıyayız." diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bölge toplantısı Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bulunan bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne bağlı olan Bolu, Çorum, Karabik, Kastamonu, Kırşehir, Nevşehir, Zonguldak, Karadeniz Ereğli, Sivas, Düzce ve Tunceli'den Mimarlar Odası başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda mimarları ilgilendiren ülke gündeminde yaşanan gelişmeler, meslek alanlarındaki sorunlar ve odaların mali durumları konuşuldu.

Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mimarlar açısından Nevşehir ve Kapadokya Bölgesi'nin kültürel ve tarihsel doku yanında çok kültürlülüğü birlikte barındırdığı için çok önemli bir yer olduğunu ifade etti. Dünyada başka bir Kapadokya'nın daha olmadığını ifade eden Candan, "Dolayısıyla buradaki her bir adımın koruma amaçlı olması lazımdır. Bu dokuyu bozacak yapılaşma sürecini Nevşehir temsilciliğimizle birlikte takibe aldık. Şu anda davalarımız devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararları aldığımız davalarımız var, bunlar uygulanmadı. Bunlarla ilgili tekrar suç duyurularında bulunuldu. Davalar devam ediyor. Şu anda hukuken de kazandığımız süreçlerle ilgili bir işlem yapılmadığı için aslında bir hukuksuzluk süreciyle karşı karşıyayız. Ama dünyanın ve ülkemizin göz bebeği Kapadokya'nın dokusunun bozulmasına hem temsilciliğimiz, hem biz izin vermeyeceğiz." dedi.

DOĞAL VE TARİHİ KAYNAKLARIN HEPSİ TEHDİT ALTINDA

Türkiye'nin doğal ve tarihi kaynaklarının hepsinin paraya dönüştürülebilir bir ekonominin altyapısı ve sermaye birikiminin aracı olarak görüldüğü için tehdit altında olduğunu ifade eden Candan şöyle konuştu: "Bu açıdan da bizim meslek alanlarımızla doğrudan kesişen tarım alanları, ormanlar, parklar, yeşil alanlar, tarihi ve kültürel miras hepsi birer ekonomik getiri sağlayan değer olarak görülmeye başlanıyor. Özelikle Ankara şubenin bağlı olduğu 15 ilin olduğu hinterlandımızdaki her süreci takip ediyoruz. Tunceli, Kastamonu, Çankırı bölgesinde 1/100 binlik çevre düzeni planıyla bir nükleer santral yapılması gündemde. Bizim hinterlantımızda olduğu için bizim gündemimizde. Karabük'te revizyon imar planları var. Dolayısıyla hem Ankara'da, hem de bağlı olduğumuz bütün temsilciliklerimizde değerleri öne çıkartacak bütün alanlarda işbirliği ve diyalog içerisinde sorunları anlatmaya çalışıyoruz. Ama bilimsel planlama ilkelerine aykırı işlemler olduğunda da davalık sürece gitmek zorunda kalıyoruz. Dava sonuçlandığında da sonuçlarına yöneticilerin uymasını bekliyoruz. Ama şu anda Türkiye'de ciddi bir hukuksuzluk süreci yaşandığına herkes zaten tanık oluyor."

ÜLKENİN YÜZDE 93'Ü KENTLEŞTİ

Özelikle bütün şehir yasasından sonra hinterlandların genişlediğini belirten Candan, "Bir anda köylerin hepsi kent oldu. Yüzde 93'ü kentleşmiş bir Türkiye'yle karşı karşıyayız. Yüzde 7'lik bir tarım arazisiyle tarım yapabilecek köylü dediğimiz kırsalla karşı karşıyayız. Onun için bütün tarım arazileri artık yapılaşma tehdidi altındadır. Aslında tarımın teşvik edilmesi noktasında sıkıntılarla, son dönemlerdeki gıda sorunuyla ilgili karşı karşıya kaldığımız durumlar bence sinyal veriyor" diye konuştu.

AOÇ TARIM ALANINDAN ÇIKARILMAYA ÇALIŞILIYOR

Tarım alanlarının imara açılmasının da önemli bir sorun teşkil ettiğini anlatan Candan, "Bizim hinterlandımız açısından baktığımızda başkentte en büyük tarım alanı olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazileri var. 1925 yılında tarımın geliştirilmesi ve yeni modelin üretilmesi, fidan yetiştirilmesinden, insanların sağlıklı gıdalara erişmesini planlayarak yapılmış Atatürk Orman Çiftliği bugün tarım alanlarından çıkartılmaya çalışılıyor. Ve inşaatlarla, çılgın projeyle, Cumhurbaşkanlığı binasıyla, işte kaçak sarayla birlikte başka bir noktaya taşınmış durumda. Ama Türkiye'nin her yerinde bütün tarım arazileri artık tehdit altındadır." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Candan: Ülkenin yüzde 93'ü kentleşti, tarım yapabilecek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER