Çankırı Tuz Mağarası terapiye öncü olacak


İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle, "Çankırı Tuz Mağarası'nda uygulanacak olan mağara terapisi (speleoterapi) Türkiye'de öncü hareket olacaktır." dedi.

Tuz mağarasında speleoterapi yönteminin uygulanması hakkında görüşmek üzere Vali Vahdettin Özcan'ı ziyaret eden Karagülle, mağarada yapılacak düzenlemelerle ilgili açıklamada bulundu. Karagülle, şu bilgileri verdi: "Speleoterapi denilen yöntem mağara ortamlarının sağlık amaçlı kullanılmasıdır. Bu mağaralar içerisinde özellikle tuz mağaraları ya da tuz madenleri önemli bir yer tutmaktadır. Dünyada değişik ülkelerde tuz mağaraları sağlık ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse Nahçıvan'da Duzdağ, Polonya'da Wieliczka sayılabilir.

Ülkemizde de Çankırı Tuz Mağarası ideal bir tuz speleoterapi ortamı sunmaktadır. Halkımız yıllardır bu mağarayı geleneksel olarak kullanmaktadır. Özellikle solunum sistemi hastalıklarında başta astım, kronik bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, saman nezlesi, sinüzit gibi hastalıklar için yararlı etkileri nedeniyle geleneksel olarak tercih edilmektedir.

Çankırı turizm açısından ön plana çıkacak. Tuz mağarasında hem sağlık, hem sosyal kültürel birimleriyle birlikte bütünsel bir kompleks şeklinde ziyaretçilere fayda verecektir. Ayrıca buradaki doğal tuz sadece soluma yoluyla değil, ürün haline getirilip banyo, besin katkı maddesi, içmece uygulamaları, kozmetik ürünler şeklinde geliştirilerek geniş bir ürün çerçevesinde doğal bir sağlık faktörü olarak kullanılacaktır. Hem koruyucu hem rehabilitasyon anlamında işlev görecektir." CİHAN
<< Önceki Haber Çankırı Tuz Mağarası terapiye öncü olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER