Çarşamba pazarında patates 2 liraya kadar düştü


Türkiye'nin birçok yerinde halen kilogramı 4 ile 5 lira arasında satılan patates, Samsun Çarşamba'da tüketici tarafından kilogramı 2 liradan alınmaya başlandı.

Patates fiyatlarında son 2 ayda görülen yüzde 56'lık artış, spekülasyon iddialarını da gündeme taşıdı. Kilogramı 5 liraya kadar çıkan patates fiyatı düşmeye başladı. Ancak İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde halen 4 lira ve üzerinde fiyata da satıldığı yerler bulunuyor. Marketlerde patatesin fiyatı 4 liradan da satılıyor. Çarşamba pazarında ise bu hafta Nevşehir patatesinin kilosu 2 liradan, Adana patatesinin kilosu 2,5 liradan tüketiciyle buluştu.

40 yıllık pazarcı olduğunu söyleyen Çarşambalı pazarcı esnafı A.K., "İthal patatese asla ihtiyacımız olmadı, yok da." diyerek son iki ayda 5 liraya kadar çıkan kilogram fiyatını stokçuların yüksek fiyat beklentisine bağladı. A.K., "Patates bazı tüccarların elinde depolara geçmişti. O yüzden arttı. Artık Adana'da üretilen patates çıkmaya ve bize gelmeye başladı. Önümüzdeki 15-20 gün sonra fiyatlar daha da düşecek. Nevşehir patatesi de var. Şu an pazar tezgahlarımızda Adana patatesini 3, Nevşehir patatesini 2 liradan satıyoruz." diye konuştu.

Patates fiyatlarındaki artış ile ilgili oda başkanları da açıklamada bulunmuştu. Niğde Ziraat Odası Başkanı Kenar, "Tüccarlar, patatesi 70 kuruş fark ile satmaları gerekirken, 2 lira gibi yüksek bir rakam ekleyerek satmaktadır. Bu fiyatı yükseltti. Niğde, Türkiye'de patates üretiminde birinci sırada yer almaktadır." ifadelerini kullanırken, Nevşehir Eski Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı ve patates üreticisi Yavuz Şen ise, "Bu yüksek fiyatlardan çiftçi yine bir şey kazanamadı. Aracılar stok yaptı, yüksek fiyatlardan piyasaya sundu. Yani parayı aracılar kazandı." demişti.
CİHAN
<< Önceki Haber Çarşamba pazarında patates 2 liraya kadar düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER