Çavuşoğlu: Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bizden dolayı gecikti


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü- Tiflis- Kars Demiryolu(BTK) projesinde yaşanan gecikmenin Türkiye'den kaynaklandığını söyledi. Resmi temaslarda bulunmak amacıyla geldiği Gürcistan'da mevkidaşı Mikheil Janelidze ile ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, iki ülkeyi birbirine bağlayan çok önemli projelerin olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Batum havaalanı ortak kullanımının ilişkilerin düzeyi açısından sembolik olduğunu ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, BTC, Bakü- Tiflis- Erzurum (BTE ) petrol ve doğal gaz hatları ve yıl sonu itibariyle tamamlanacak BTK Demiryolu projelerinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi adına çok önemli olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu BTK projesinin tamamlanmasıyla Londra ile Pekin'in demiryolu ile birbirine bağlanacağını hatırlattı. Dışişleri Bakanı, BTK'nın planlanan sürede tamamlanamamasına da değindi. Çavuşoğlu,"Buradaki gecikmenin sebebi biziz. Gürcistan üzerine düşeni yapmıştır. Bizde bazı hukuki sorunlar oldu, bazı firmalar davalar açtı ondan dolayı gecikme oldu." dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara'nın Gürcistan'ın toprak ve sınır bütünlüğünü desteklediğini ifade ederek Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının da bu çerçevede çözülmesini istediklerini söyledi.

Gürcistan'ın Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunun altını çizen Bakan Çavuşoğlu," İlişkilerimizi 'Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi' düzeyine çıkarmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum." dedi. Her iki ülke bakanlar kurulunun bir araya geleceği konsey toplantısının mart veya nisan ayında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirten Çavuşoğlu, iki ülke menfaati için gelecekte birçok projenin daha hayata geçirilebileceğini ifade etti

Türkiye-Gürcistan ekonomik ilişkilerine de değinen Çavuşoğlu, henüz taslak durumunda birçok projenin bulunduğunu en kısa sürede söz konusu projelerin de imzalanacağını söyledi Çavuşoğlu,"Ticaretimizin önündeki engelleri daha da kaldırıp ikili ticaret hacmimizi arttırmak ve dengelemek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze de basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özellikle uluslararası toplantılarda Gürcistan'ı desteklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Janelidze, iki ülke ilişkilerini tarihi temelleri olduğunu vurguladı. Bakan Janelidze ülkeler arasındaki ticari potansiyelin daha verimli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Tiflis temasları çerçevesinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, Başbakan Giorgi Kvirikashvili ve Parlamento Başkanı David Usupashvili tarafından da kabul edilecek.
CİHAN
<< Önceki Haber Çavuşoğlu: Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu bizden dolayı gecikti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER