Çavuşoğlu: Ülkemiz insan onuruna ve vicdanına öncelik veriyor


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, insan haklarının korunması ve ileri götürülmesinin devlet politikalarının temel hedefleri arasında olduğunu belirterek, "Ülkemiz insan onuruna ve vicdanına öncelik veren insani diplomasisiyle temel hak ve özgürlüklerin insani alanda da öne çıkmasına özel katkı sağlamaktadır." dedi.

10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri açısından tarihi öneme sahip olacağını düşündükları BM Dünya İnsani Zirvesi'nin de ilk kez, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde ev sahipliklerinde İstanbul'da düzenleneceğine işaret etti.

Bakan Çavuşoğlu, tüm milletlerin ortak iradesiyle oluşturulan ve insanlık onurunun gereği olan hak ve özgürlüklerin ismen sayıldığı Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin insan hakları alanında evrensel düzeydeki en önemli temel referans kaynağı olmayı sürdürdüğünü belirterek, "İnsan haklarının korunması ve ileri götürülmesi, devlet politikamızın temel hedefleri arasındadır. Gerek vatandaşlarımızın talep ve beklentileri, gerek uluslararası yükümlülüklerimiz doğrultusunda bu alanda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bu konudaki gayretlerimiz kararlılıkla sürdürülecektir. " fikrini beyan etti.

İnsan haklarına ilişkin evrensel değerlerin korunup geliştirilmesini temel dış politika öncelikleri arasında tutan Türkiye'nin, BM çatısı altında başlayan bu önemli projenin daha ileriye taşınması sürecine başından bu yana güçlü destek verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, gelecek sene 50. yıldönümü kutlanacak olan, İkiz Sözleşmeler olarak da bilinen 'BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi' ile 'BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi' tanıtımının, Birleşmiş Milletler tarafından bu yılın teması olarak belirlendiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, İkiz Sözleşmeler dahil temel uluslararası insan hakları sözleşmelerine taraf olan Türkiye'nin insanlığın bu ortak çabasının ilerici ve yapıcı bir yaklaşımla geliştirilmesi bakımından sözleşmelere evrensel katılımı kuvvetle desteklediğini kaydetti.

AYRIMCILIK, HOŞGÖRÜSÜZLÜK ve AŞIRICILIK ORTAK TEHDİTLERİ...

Çavuşoğlu mesajında şunları kaydetti: "Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi, çocuklar, engelliler ve korunmaya muhtaç gruplara yönelik özel tedbirler alınması, ayrımcılığın ortadan kaldırılması başta olmak üzere, insan hakları alanındaki uluslararası çalışmalarda öncüler arasında yer alan ülkemiz, kadınların yaşam standartlarını ve haklarını koruyup geliştirme, hayatın tüm alanlarına tam ve eşit biçimde katılımlarını sağlama ve toplumdaki statülerini güçlendirme yönünde de kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Diğer taraftan, günümüzde, her türlü ayırımcılık ve hoşgörüsüzlük ve aşırıcılık gibi ortak tehditlerin yanı sıra, düzensiz göç, mülteciler gibi insani konular da toplumlarımızın acil ortak çözüm üretmesi gereken sınamalar olarak ön plana çıkmaktadır. Bu durum, temel hak ve özgürlüklerin korunması bakımından uluslararası işbirliğinin gerekliliğini her geçen gün daha da açık biçimde ortaya koymaktadır."

BM DÜNYA İNSANİ ZİRVESİ, İSTANBUL'DA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri açısından tarihi öneme sahip olacağını düşündükleri BM Dünya İnsani Zirvesi'nin de ilk kez, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul'da düzenleneceğini belirtti. Türkiye'nin, insan onuruna ve vicdanına öncelik veren insani diplomasisiyle temel hak ve özgürlüklerin insani alanda da öne çıkmasına özel katkı sağladığını söyleyen Çavuşoğlu, zirvenin, insani konular bağlamında en temel insan hakkı olan yaşam hakkına yönelik olarak insani krizlerde özel bir vurgu yapılmasına da vesile olacağını kaydetti.
CİHAN
<< Önceki Haber Çavuşoğlu: Ülkemiz insan onuruna ve vicdanına öncelik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER