Çay-sigara tiryakilerine kötü haber

Çay ve sigara tiryakilerine önemli uyarı. Yapılan araştırmalar sonucunda çayı sıcak tüketen ve sigara içenleri ölümcül bir tehlikenin beklediği ortaya çıktı.

SHABER3.COM

Annals of Internal Medicine isimli tıp dergisindeki çalışmaya göre; sıcak veya çok sıcak çay içmek, özellikle sigara içen ve alkol tüketen kişilerde yemek borusu kanseri riskini beş kat artırıyor. Uzmanlar yemek borusu kanserinin dünyada en sık görülen sekizinci kanser türü olduğuna dikkat çekiyor. Ölümcül bir hastalık olan yemek borusu kanseri, her yıl yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne neden oluyor.

"TÜTÜN VE ALKOL KULLANANLAR KİŞİLERDE RİSK FAZLA"

Genellikle duman, alkol, asit reflüsü ve sıcak sıvılar yemek borusunda tekrar tekrar yaralanmalara yol açıyor.Pekin Üniversitesi Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Departmanından araştırmanın yazarı Prof. Jun Lv, sigara içmeyen veya alkol almayan kişilerde sıcak çayın yemek borusu kanseri riskini artırmadığını tespit ettiklerini ancak tütün veya alkol kullanan kişilerde kanser riskinin arttığını gözlemlediklerini söyledi.

Neal Freedman, çok sıcak içeceklerin yemek borusunu alkol ve duman gibi kansere neden olan ajanlara karşı daha savunmasız kılabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Sıcak sıvı, yemek borusunun astarını tahriş ederek, iltihaplanmaya ve hücrelerin daha hızlı çoğalmasına neden olabilir. Sıcak sıvı, yemek borusunu kaplayan hücrelerin bariyer işlevini bozabilir ve dokuyu diğer kanserojenlerden daha fazla hasara açabilir." 
<< Önceki Haber Çay-sigara tiryakilerine kötü haber Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER