Çelik: Madenlerimiz alınmasın, çıkarılmasın gibi bir yaklaşımı doğru bulmam


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Madenlerimiz alınmasın, çıkarılmasın gibi bir yaklaşımı doğru bulmam." dedi.

EXPO 2016 Yönetim Kurulu Toplantısı için Antalya'ya gelen ve bir dizi programa katılan Çelik, IC Hotel'de Yüksek İstişare Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Sabah yaptığı açıklamada, Artvin Cerattepe'de maden çıkarılması ile ilgili bilgisinin olmadığını ifade eden Çelik, bu kez de projenin tam içeriğini bilmediğini söyledi. Cerattepe'de yaşanan olayları da bilmediğini kaydeden Çelik, "Ama bildiğim bir şey var. Tabi o bölge önemli. Artvin zaten biliyorsunuz coğrafi olarak toprağın kıt olduğu bir coğrafya. Madenlerin de zengin olduğu bir ilimiz. Madenlerimiz alınmasın, çıkarılmasın gibi bir yaklaşımı ben doğru bulmam." şeklinde konuştu.

Cerattepe'de daha önce vahşi maden çıkarma modeli üzerinde durulduğunu hatırlatan Çelik, bunun olamayacağını Meclis kürsüsünden dile getirdiğini ifade etti.

"ORADA HİÇBİR İŞLEME, SİYANÜRE BENZER BİR İŞLEME OLMAYACAK"

Bölgenin tahribinin söz konusu olamayacağını ileri süren Çelik, daha sonra yapılan çalışmada altın ve bakır rezervinin olduğunun söylendiğini, altın ve bakırın teknoloji kullanılarak alınmasının mümkün olabileceğini belirtti. Bu olaya ideolojik ve hissi bakılmaması gerektiğini hatırlatan Çelik, "Maden var mı? Altın var mı? Bakır var mı? Bu alınır. Ama çevreyi tahrip etmeyecek şekilde. Şimdi ifade edilen o. Deniliyor ki 'bakır ve altın madeni alınıp yerine toprak dolgusu yapılacak. Orada hiçbir işleme siyanüre benzer bir işleme olmayacak. Ham maden vagonlarla, teleferikle, teleskilerle oradan alınacak'. Yani 'bir işlem yapılmayacak' deniyor ise eğer çevreye bir zararı yok ise... ben projeyi görmedim, bilmiyorum. Yani karşı çıkmak değil ne yapılacağına bakmak gerekiyor." diye konuştu.

"ÇEVRE TAHRİP EDİLECEKSE BU DOĞRU DEĞİL"

"Eğer orada gerçekten o güzelim tabiat tahrip edilerek bir maden çalışması olacaksa tabi ki bu doğru değil." diyen Çelik, "Ama projenin artık eski proje olmadığı, oradan yalnız madenin alınıp alınan madenin yerine toprağın doldurulacağı, çevre tahripi olmadan madenin alınması olayı oyduğu, işlemesinin başka yerde yapılacağı ifade ediliyor ise oturup projenini görülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"İDEOLOJİK TARTIŞMA HALİNE GETİRMEK DOĞRU DEĞİL"

CHP'li vekilin açlık grevine başladığının hatırlatılması üzerine ise Çelik, şunları söyledi: "Bu meseleler böyle her konuyu ideolojik bir tartışma haline getirmek doğru değil. Bu ülke bizim ülkemiz. Yer altı ile yer üstü ile bizim ülkemiz. Doğru kararları, doğru zamanlarda alıp yerine getirmemiz gerekiyor. Son olarak bana anlatılanlar çerçevesinde çevreye bir tahribat söz konusu değil ise orada altın madeni çıkarılmasıyla ilgili siyanür ve benzeri bir çalışma olmayacak ise orada ağaçlar kesilmeyecek ise çevre tahrip olmayacak ise madenin de çıkarılma tekniği var ise maden alınsın, toprak doldurulsun. Bunun dışında bir şey oluyor ise çevreye fecaat söz konusu ise buna da müsaade etmemek gerekiyor. İçeriğini tam bilmediğim için bu çerçevede bir değerlendirmeyi doğru buluyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Çelik: Madenlerimiz alınmasın, çıkarılmasın gibi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER