Cem Yılmaz'ın oynadığı 'İftarlık Gazoz' filmi davalık oldu

Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren başrolünde Cem Yılmaz'ın oynadığı İftarlık Gazoz filmi davalık oldu.Filmin yapımcılarından Elif Dağdeviren konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Cem Yılmaz'ın oynadığı 'İftarlık Gazoz' filmi davalık oldu

Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren ve başrolünde Cem Yılmaz'ın oynadığı "İftarlık Gazoz" filminin “Cibar Kemal" karakterinin gerçek bir kişi olduğu iddia edilerek açılan dava hakkında, İftarlık Gazoz'un yapımcılarından Elif Dağdeviren bir açıklama yaptı.

Dağdeviren'in açıklaması şöyle:

“Cibar, sözlük anlamı olarak eski Türkçe'de bebeklikten çıkmış çocuk anlamına geliyor. Aynı zamanda da eski Anadolu geleneksel tıp literatüründe bel ağrılarına iyi gelen bir yakı anlamına da geliyor. Bu, kavram olarak da kimsenin tekelinde değildir ve anonim bir sözcüktür.

Filmin yapımcılarından biri olarak filmdeki usta karakterini tanımlarken sık sık "cibar" diye anlatan yönetmenimiz Yüksel Aksu'ya, Cem Yılmaz'ın dahil olacağı ortaya çıktığında henüz bebeklikten yeni çıkmış bir çocuk olarak oğlu Kemal'in adını vermenin güzel bir jest olabileceğini söyledim. O da bu fikri severek, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilmiş senaryonun aslında da olan Erbil Usta ismini değiştirerek önce Kemal, sonra da sık sık tanımladığı gibi Cibar Kemal olarak değiştirdi.
Ayrıca filmimizdeki Cibar Kemal Usta karakteri, iddia edildiği gibi kötü örnek olamaz, zira usta-çırak ilişkisi bağlamında Anadolu'nun kadim etik ve ahlak değerlerini anlatan erdemli bir karakter olup, bu anlamda örnek bir kahramandır. Son olarak da kendi bölgesi ve memleketi ile ilgili tanıtımı ve anlatımı ile ilgili neredeyse sinemasal bir akım başlatan ve hatta kendisine gelen tüm teklifleri bu hedefle bölgesine yönlendiren yönetmenimiz Yüksel Aksu ile ilgili kendi hemşehrisinden teşekkür beklerken böyle bir durumla karşılaşmak da ayrıca üzüntü verici.

Bu durumun mahkemelik olarak lanse edilmesi elbette üzücü, ama Yüksel Aksu'nun yörede ticaret yapan bir dostuna da böyle dolaylı bir tanınma jesti yapmış olduğunu varsayarak avunalım."


150 BİN LİRALIK TAZMİNAT DAVASI
Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren başrolünde Cem Yılmaz'ın oynadığı İftarlık Gazoz filmi davalık oldu. Sinema salonlarında gösterimi devam eden filmin gösteriminin tedbiren durdurulması ve 150 bin lira manevi tazminat talep ediliyor.

Filmdeki başrolünü Cem Yılmaz'ın canlandırdığı 'Cibar Kemal' karakterinin babası olduğunu belirten Yusuf Kanat, filmde babasının gerçeğe aykırı bir şekilde anlatılarak küçük düşürüldüğünü ifade ederek mahkemeye başvurdu.

“HAKARET VE AŞAĞILAMA UNSURLARI TAŞIMAKTADIR"

Filmdeki Cibar Kemal'in davacı Yusuf Kanat'ın ölen babası Mustafa Kemal Kanat olduğu ve o yörede o isimle bilindiği kaydedilen dilekçede, “Söz konusu bölgede bu isimde başka kişi yaşamamıştır. Filmde canlandırılan karakter yaşamı , düşünceleri ile gerçek Cibar Kemal kişiliğine karşı hakaret, küçük düşürme, aşağılama unsurları taşımaktadır" denildi. Gerçek hayattaki Cibar Kemal'in yörenin önde gelen isimlerinden ve gazoz üretim atölyesi olan bir kişi olduğu belirtilen dilekçede filmdeki Cibar Kemal'in alkol kullanan, orucunu bozan ve küfreden bir kişi olarak canlandırdığı ifade edildi.

“BABAM OLMADIĞI BİR İNSAN GİBİ GÖSTERİLMİŞTİR"

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Yusuf Kanat filmde doğru olmayan noktaların bulunduğunu belirterek, “Yüksel Aksu ile görüşüp filmde bir yanlışlık olmamasını ve babamın ismini değiştirmesini, anonim bir isim kullanmasını söyledim. Benim babam ömründe yalan söylememiş, prensip sahibi bir insandır. Filmde babam olmadığı bir insan gibi gösterilmiştir" dedi.
<< Önceki Haber Cem Yılmaz'ın oynadığı 'İftarlık Gazoz' filmi davalık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER