"Cemevlerinin statüsüne sadece Aleviler karar verir"


CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, cemevlerinin ibadethane statüsüne karşı çıkarak, 'kırmızı çizgimizdir' diye açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e tepki gösterdi. Çakırözer, "Cemevlerinin statüsü konusu Alevilerin karar vereceği bir konudur. Başka kimse bu konuda karar veremez. Başka birinin onlar adına ibadethane belirleme yetkisi ne insani olarak, ne de yasal olarak mümkün değildir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vermiş olduğu fetvaları da eleştirine Çakırözer, "Hangisini eleştireceğiz biz artık yetişemiyoruz. Bakın geçen hafta da Diyanet İşleri Başkanı bir 'kırmızı çizgi' açıklaması yaptı ve 'cemevlerinin ibadethane statüsü kırmızı çizgimiz' diyerek buna karşı çıktı. Bu konuda Eskişehir Hacı Bektaş Veli Vakfı Başkanı İsmail Kılıç ile Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Kamer Ali Durur ortak bir açıklama yaparak kendisini protesto ettiler." ifadesini kulandı.

CHP'li vekil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alevi kardeşlerimiz Peygamberimiz Hazreti Muhammed ve Ehl-i Beyt'in yolundan ayrılmayan bir toplumdur. Cemevlerinin ibadethane olup olmadığına karar verme yetkisi sadece Alevi kardeşlerimize aittir. Başka birinin onlar adına ibadethane belirleme yetkisi ne insani olarak, ne de yasal olarak mümkün değildir." .

Cemevleri ve caminin birbirinin alternatifi olmadığını aktaran Utku Çakırözer, "Cami de ibadethanedir. Ancak cemevi de Aleviler öyle istiyorsa tabi ki ibadethanedir." diye konuştu.

Alevi toplumunun haklı taleplerinin hayata geçirilmesi için Meclis'te çalışma yapacaklarını da dile getiren Çakırözer, cemevlerinin ibadethane statüsünün yanı sıra, 'zorunlu din dersleri' konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda gereken mevzuat değişikliklerinin yapılmasının da takipçisi olacağını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber "Cemevlerinin statüsüne sadece Aleviler karar verir" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER