Cevheri Güven savunmasında Başbakan'ın 'beyaz Toros' ifadesini hatırlattı


Nokta dergisinin bu haftaki kapak haberi nedeniyle tutuklanması istenen derginin genel yayın yönetmeni Cevheri Güven, savcılık ifadesinde kendini Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'biz gidersek beyaz Toros gelir' ifadesiyle savundu. Dergiyi seçimden önce baskıya gönderdiklerini ifade eden Güven, herkesin koalisyon beklediği ortamda haberin hazırlandığını kaydetti.

Nokta dergisi hakkında açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Güven, savcılık ifadesinde derginin basımını Cuma günü yaptıklarını belirtti. Seçimden önce koalisyonlu bir dönem olacağının herkes tarafından dile getirildiğini anlatan Güven, koalisyon döneminde sıkıntıların artacağının da ifade edildiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu'nun da "Seçimde koalisyonlu bir durum söz konusu olursa beyaz Toroslar sahneye çıkar." dediğini hatırlattı. Güven, Taha Akyol ile yerli ve yabancı bir çok gazetecinin de tek başına iktidarın mümkün olmadığı, Türkiye'de kaos çıkacağı şeklinde yazılar yazıldığını belirtti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun 'Türkiye istikrarı mı yoksa kaosu mu seçecek' şeklinde ifadesi olduğunu kaydeden Güven, Akit gibi gazetelerde de koalisyonun kaos demek olacağı şeklinde manşetler atıldığını hatırlatı. Güven, TRT'de koalisyonlu dönemlerde iç çatışmaların yoğunlaştığına ilişkin belgeseller yayınlandığını da kaydetti.

Bu tahminler doğrultusunda derginin son sayısını hazırladıklarını ifade eden Güven, seçimden iki gün önce Cuma günü de matbaaya gönderdiklerini aktardı.

Güven, kapakta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fotoğrafını siyaseti belirleyen figür olduğu için kullandıklarını söyledi. 'Türkiye iç savaşının başlangıcı' yazısını bu fotoğrafın altına koymalarının nedenini 'koalisyon döneminin olacağını ve bu dönemde de kaotik bir ortam doğabileceğini düşündüğümüzden." diye açıkladı.

Kimseyi suç işlemeye tahrik etmek amacıyla bu kapağı kullanmadıklarını savunan Güven, basın ve ifade özgürlüğü kapsamında her zaman iktidarı eleştirme hakları olduğunu vurguladı. Güven, Türkiye'de oluşabilecek sıkıntılara ilişkin görseller hazırlamanın, haberler yapmanın, yöneticileri ve halkı uyarmanın basının görevi olduğunu söyledi. Bu uyarıların rahatsız edici de olabileceğine işaret eden Güven, bu yönde AİHM kararları olduğunu hatırlattı.

Güven'in avukatı Kadir Kökten, müvekkiline yönelik halkı suç işlemeye tahrik ve halkın bir kısmını silahlandırarak birbirini öldürmeye tahrikle suçlandığını hatırlattı. Müvekkillerinin gazeteci olduğunu kaydeden Kökten, silahlandırmaktan bahsetmenin ve buna dayanarak gözaltına aldırmanın hukuki olmaktan uzak olduğunu vurguladı. Kökten, "Müvekkiller derginin yanında promosyon olarak el bombası mı dağıtmışlar?" diye sordu.

Kökten, soruşturmanın 'Nokta dergisi seçim sonuçlarını hazmedemedi ve iktidara saldırıyor' düşüncesinden hareketle yürütüldüğü kanaatinde olduğunu belirtti. Derginin seçimden iki gün önce matbaaya gönderildiğini hatırlatan Kökten, müvekkilinin serbest bırakılmasını talep etti.

Savcı Umut Tepe ise Güven ile birlikte derginin sorumlu yazı işleri müdürü Murat Çapan'ı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Cevheri Güven savunmasında Başbakan'ın 'beyaz Toros'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER