Cezaevinde çıplak arama dayatmasına savcılıktan takipsizlik
⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Salı, Mart 2 2021
Paylaş
X Post
Cezaevinde çok sayıda gardiyan tarafından çıplak aramaya maruz bırakılan H.Y'nin suç duyurusunda savcılık takipsizlik kararı verdi. Savcılık, çıplak aramanın mevzuata uygun olduğunu belirtti.
Cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde uygulanan çıplak arama dayatması, devam ediyor. Bandırma Cezaevinden Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevine nakledilen H.Y'nin de çıplak aramaya maruz kaldığı, yaptığı suç duyurusunda ise "mevzuata uygun" denilerek takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı.
Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan H.Y., 12 Şubat 2020 tarihinde Bandırma Cezaevi’nden Afyon’a sevk edilirken gardiyanlar tarafından çıplak aramaya, darp ve işkenceye maruz kaldığını avukatına anlattı.
18 KİŞİYE AYNI GÜN ÇIPLAK ARAMA
Jin News’ten Öznur Değer’in haberine göre, H.Y.’nin avukatı Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu tutanağında şu ifadeler yer aldı:
“Bandırma’dan Afyonkarahisar’a getirildikten sonra, cezaevi girişinde çıplak arama yapılmak istendiğini, 50’ye yakın gardiyan ve robokop kıyafetli görevlinin olduğunu, ‘çıplak aramanın insan onuruna aykırı bir uygulama olduğunu, cihazla arama yapılabileceğini’ söylediklerini ve çıplak aramayı kabul etmediklerini, bu nedenle kurum ikinci müdürünün emriyle gardiyanların kendilerini üçer kişi olarak karanlık küçük kabinlere aldığını, en az 5 gardiyanın zorla kıyafetlerini çıkardığını, bu sırada tekme ve yumrukla saldırdıklarını, hakaret içeren ve rencide edici pek çok ifade kullandıklarını, darp raporu almak için cezaevinde doktor muayenesinden geçirilmediklerini, zaten cezaevinde doktor olmadığını, hastaneye sevk edilmediklerini, aynı gün sevk olan 18 kişinin de aynı uygulamayı yaşadığını belirtmiştir.”
“ŞÜPHEDEN UZAK, MEZUATA UYGUN”
Ancak Savcılık, yapılan suç duyurusuna “kovuşturmaya yer olmadığı” yönünde karar verdi. Çıplak aramanın mevzuata uygun olduğu belirtilen takipsizlik kararında, şu ifadelere yer verildi:
“Bahse konu şikayet ile ilgili kurum uygulamalarının mevzuata uygun olduğu, hükümlüye mevzuat dışında keyfi uygulamanın söz konusu olmadığı, hakkında yapılan işlemlerde herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanılmadığı, hükümlünün darp edilerek tehdit ve hakarete maruz bırakıldığı, kendisine işkence yapıldığı iddia edilmiş ise de, soyut iddia dışında her türlü şüpheden uzak somut delil ve emareye rastlanılmadığı anlaşılmakla; şüpheli hakkında üzerine atılı suçlarda kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi.”
H.Y., takipsizlik kararın ardından konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıma kararı verdi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Türk Pasaportlarının Güvenilirliğini Sorgulatan Casusluk!2.Fon Skandalı Mahkemeye Taşındı: Erdoğan, Şimşek ve Kaya Hakkında Suç Duyurusu!3.Yakalandınız! Özgür Özel’den Erdoğan’a Sert Fon Yanıtı: “Hiç Eveleme Geveleme, Yakalandınız!”4.Kabine Sonrası Erdoğan'dan Açıklama: "Milletin Malına El Uzatan Karşısında Bizi Bulur!"5.Kabine Sonrası Erdoğan'dan Açıklama: "Milletin Malına El Uzatan Karşısında Bizi Bulur!"

ERTUĞRUL İNCEKUL

ORHAN KESKİN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Türk Pasaportlarının Güvenilirliğini Sorgulatan Ca...

Fon Skandalı Mahkemeye Taşındı: Erdoğan, Şimşek ve...

Yakalandınız! Özgür Özel’den Erdoğan’a Sert Fon Ya...

Kabine Sonrası Erdoğan'dan Açıklama: "Milletin Mal...

Kabine Sonrası Erdoğan'dan Açıklama: "Milletin Mal...







