Adalet Bakanlığı, intihar vakalarının önlenmesine yönelik “Yapılandırılmış Ruhsal Değerlendirme ve Müdahale Programı” geliştirildiğini, cezaevi müdürlerine intihar ve kendine zarar verme konusunda eğitimler verildiğini açıkladı. Ayrıca, intihar girişimlerinin yüksek görüldüğü cezaevlerinde personele yönelik psikolog ve sosyal çalışmacılar tarafından uzaktan eğitim programları düzenlendiği belirtildi.
‘CEZAEVLERİNDE PSİKİYATRİST YOK DENECEK KADAR AZ’
Gergerlioğlu ise cezaevlerinde hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, aşırı kalabalık koğuşlar, çıplak arama uygulamaları ve sağlık hakkına erişim sorunlarına dikkat çekti. Gergerlioğlu, “Cezaevlerinde mutlaka psikiyatrist bulunmalı. Ancak psikiyatristler cezaevlerine çok seyrek geliyor. Psikologlar ise çoğu zaman mahkûmların psikolojik durumu yerine idare kurulları için rapor hazırlıyor” dedi.
Türkiye’de cezaevlerinin kapasitesinin 300 bin kişi olmasına karşın, içeride 450 bine yakın tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirten Gergerlioğlu, ölüm oranlarının her yıl arttığını ve ölenlerin büyük bölümünün gençlerden oluştuğunu söyledi.






