Check-up'ta en bilinçli şehir Ankara


Sağlık kontrollerinin önemi her geçen artıyor. Kontrol sayesinde hastalıklar erken teşhis edilebiliyor. Ankalab Laboratuvarları Üst Yöneticisi (CEO) Dr. İlker Kütükoğlu, "Başkent, genel bir sağlık taraması olan check-up konusunda en bilinçli şehirlerin başında geliyor. Ankaralı vatandaşlar, vücut sağlığını belirli aralıklarla değerlendirerek, olası hastalıklara erken tanı konulması konusunda hassas davranıyor." dedi.

Ankara'da sağlık taramasının yapıldığı merkezlerden biri olan Ankalab Laboratuvarları Üst Yöneticisi (CEO) Dr. İlker Kütükoğlu, sağlık kontrollerinin önemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kütükoğlu, kronik hastalıkların birçoğunun belirtilerinin, başlangıç döneminde hafif olduğuna dikkat çekerek, "Check-up sırasında yapılan tetkiklerin, belirti vermeyen veya çok az belirti veren hastalıklara erken tanı konulmasında yardımcı oluyor." ifadesinde bulundu.

Kütükoğlu, kanser gibi ölümcül hastalıkların erken teşhisinin son derece önemli olduğuna işaret etti. Kütükoğlu, "Ankaralı vatandaşların bu konuda bilinçli olduğunu, ancak bu bilincin toplumun tümüne yayılması gerekiyor. Diğer şehirlere nazaran check-up konusundaki bilincin Başkentte daha yüksek olmasının hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavisindeki başarı oranını arttırıyor." diye açıkladı.

YAŞ VE CİNSİYETE GÖRE CHECK-UP

Check-up hizmetlerinin yaş ve cinsiyet bilgilerine göre kategorize edildiğini anlatan Kütükoğlu, "Her yaşta check-up sırasında yapılması gereken tetkikler değişmektedir. Check-up programına karar verilirken, yaş, cinsiyet ve aile öyküsü gibi bilgiler etkili olmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

CHEKC-UP'TA HANGİ TESTLER YAPILIR?

Kütükoğlu, check-up sırasında yapılan tetkiklere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Check-up sırasında kan, idrar ve gaita tahlilleri gibi metabolik biyokimyasal testler ve hormon analizlerinin yanı sıra, bazı otoimmün hastalıklar ve bağışıklık durumlarını gösteren tetkikler de yapılmaktadır. Tüm sonuçlar aynı gün içinde alınmakta ve uzman doktorlar tarafından değerlendirilmektedir."

HANGİ YAŞTA, KAÇ TEST

Check-up ile ilgili kafalarda soru işaretlerinin fazla olduğuna dikkati çeken Kütükoğlu, "Hangi testi ne zaman ve hangi sıklıkta yaptırmalıyız?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Sağlıklı bir yaşam için, her bireye hiçbir yakınması olmasa bile kırklı yaşlardan itibaren sağlık kontrollerinin yılda bir kez yapılması düşünülebilir. Sadece yılda birkaç saatinizi ayırarak olası pek çok hastalıktan korunabilirsiniz." CİHAN
<< Önceki Haber Check-up'ta en bilinçli şehir Ankara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER