CHP adayı Sındır: Dünyada gıda fiyatları düşüyor, bizde artıyor


CHP İzmir 2. bölge milletvekili adayı Kamil Okyay Sındır, Dünya Çiftçiler Günü kapsamında düzenlenen "Hayvancılık Politikaları" konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen panelde, hayvancılık sektörü bütün yönleriyle ele alındı. Sındır, buradaki konuşmasında, "Geçtiğimiz 12 yıl boyunca Türkiye, gıda üretiminde giderek dışa bağımlı hale geldi." dedi.

Maliyet yüksekliği sebebiyle çiftçilerin, yüksek fiyatlı gıda ürünleri üzerinden de diğer vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığını söyleyen CHP adayı Sındır, "Bugün maalesef ülke gerçeklerimizle örtüşmeyen bir tarım politikası uygulanmaktadır. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de artıyor. Biz tarımın, gıdanın stratejik bir sektör olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de üretici, tüketici ve doğa dostu bir tarımı öneriyoruz. Üretici alınterinin karşılığını almak, tarlasını, traktörünü muhafaza edeyim, mümkünse yeni yatırımlar yapabileyim derdinde. Tüketicimiz ise çocuğum sağlıklı büyüsün, mutfak masraflarım makul düzeyde olsun, hormonlu, GDO'lu gıdalar olmasın, sağlıklı bir şekilde beslenebileyim şeklinde beklentileri var." dedi.

Tarımda uygulanan yanlış politikalar sonucu çiftçinin ekip biçmediğini, tarlasını bırakıp şehirlere göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Sındır, "Çiftçimiz desteklenmedi, vergilendirildi. Teşvik edilmedi, tarlasından koparıldı. Bugün tarım sektörü, yüzde 2'lik büyümeyle beklentilerin çok gerisindedir. Bu nedenle de gıda fiyatlarındaki artış, her ay artarak devam etmektedir. Özellikle hayvancılıkta üretim düştü. Hayvancılığın olmazsa olmazı olan yem, maalesef dışarıdan temin edilmekte. Samanı dahi dışarıdan satın aldık. Özelleştirmeler sonucu kapanan yem fabrikaları, çiftçimizi yüksek fiyatlara mahkum etti. Böyle olunca da Türkiye'de et fiyatlarının yükselişi frenlenemez oldu. Bugün dünyada eti en pahalı yiyen ülkelerden birisiyiz. Tarımla uğraşan insan sayısı ve ekim alanı azaldı. Tüketici, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanında, beslenmeden kaynaklı sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldı." şeklinde konuştu.

Hayvancılıktaki sıkıntılar sebebiyle Türkiye'de bugün hayvan sayısının azaldığını ve et fiyatlarının yükseldiği belirten CHP adayı Sındır, sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemizin önünün açılması için tarım sektörü kilit bir öneme sahip. Ülkemizi tarımda kendine yeterli hale getirerek bütün ürünlerde, buğdayda, arpada, pamukta, soyada, ayçiçeğinde, çeltikte ithalatçı durumdan kurtarmak için 27 milyon kullanılmayan, ekilemeyen nitelikli tarım arazisini tarıma kazandıracağız. Hayvancılıkta çağdaş yöntemlerle verimliliği arttıracağız, kredi ve destekleri etkinleştireceğiz, hayvan sağlığı ve güvenliğini sağlayacağız. Üretimi öldüren ithalatı sona erdirmek için kaba ve karma yem açığını hızla kapatacağız. Mera alanlarını ıslah edecek, meraların amacı dışında kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Çiftçimize, üretim amaçlı kullanacağı mazotun litresini 1.5 TL'ye vereceğiz. Teşvik edilecek tarım ürünlerini son gün son dakika değil, bir yıl öncesinden açıklayacağız. Küçük üreticinin, ürününü doğrudan tüketiciye satmasını sağlayacak kurumsal düzenlemeleri yapacağız. Mera alanlarının tamamlanması ve hayvancılığın hizmetine sunulması, önceliklerimiz arasında olacak. Yine yem fiyatlarıyla et ve süt fiyatları arasındaki uygun paritenin piyasada oluşturulması, modern ahırların tesis edilmesi de temel politikalarımız arasında yer alacak. Ayrıca piyasadaki hayvansal ürünlerin ve piyasalarının denetlenmesi ve düzenlenmesi, tüketicinin uygun fiyatla et, süt ve su ürünlerine ulaşması ve Okul Sütü projesinin tüm okullarda yaygınlaştırılması, CHP iktidarının en temel tarım politikaları arasında olacak." CİHAN
<< Önceki Haber CHP adayı Sındır: Dünyada gıda fiyatları düşüyor,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER