CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Ombudsman'a şikayet etti


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, tarafsızlık yeminine aykırı tutum ve davranışlar sergilediği gerekçesiyle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanKamu Denetçiliği Kurumu'na (Ombudsman) şikayet etti.

Tezcan'ın Ombudsman'a başvuru dilekçesinde, "Anayasa'nın 74, 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu'nun 1, 3, 5, 17 ve 20. maddeleri uyarınca hazırladığımız bu dilekçemizle, Anayasa'nın 14, 101/son (Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği sona erer), 103 (Cumhurbaşkanı görevine başlarken Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde aşağıdaki şekilde and içer: '.... Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma.. Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda namusum ve şerefim üzerine and içerim'), 104 ve 105. maddeleri kapsamında, görev ve sorumluluklarına, Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda ettiği yemine uygun tutum ve davranışlarda bulunmayan, her fırsatta tarafsızlıkla bağdaşmayacak tarzda özellikle de Cumhuriyet Halk Partisi'ni, liderini, milletvekillerini hedef alan asılsız isnat ve ithamlarda bulunmaktan imtina etmeyen, AKP'nin bir üyesi gibi davranan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında gerekli inceleme ve araştırmanın yapılarak, gereğinin icrasını talep etmekteyiz." talebini aktardı.

CHP'li Tezcan, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun; mevzuatına göre, kamu idarelerinin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içerisinde hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak görevini haiz anayasal bir organ olduğunu, bu çerçevede merkezi yönetime dahil tüm kamu idareleri, ezcümle yürütme ve bu organ içerisindeki Cumhurbaşkanlığı makamının da denetimi kapsamında olduğuna işaret etti.

"NAMUSU VE ŞEREFİ ÜZERİNE YEMİN ETTİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 10 Ağustos 2014 tarihinde halk oylaması sonucu seçildiğini ve 29 Ağustos 2014 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi huzurunda namusu ve şerefi üzerine yemin ettiğini hatırlatan Tezcan, "Cumhurbaşkanı'nın sınırsız bir yetkiye, Anayasa'nın amir hükümlerini hiçe sayan keyfi bir hareket alanına sahip olduğunu kabul etmek mümkün değildir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk günden bu yana sergilediği tarafsızlık yeminine aykırı tutum ve davranışlarını örneklerle dilekçede sıralayan Bülent Tezcan, anayasal ve yasal prensipler çerçevesinde; Erdoğan'ın 20. Muhtarlar Buluşması'nda yaptığı konuşma ve benzeri diğer açıklamalarının Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından incelenmesini, araştırılmasını ve sonuçta gerekli uyarının, önerinin yapılmasını istedi.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Ombudsman'a şikayet etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER