CHP Genel Başkan Yardımcısı: Başkanlık sistemi asla düşünülmemelidir


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, "Parlamenter demokrasinin eksikliklerini ortadan kaldıracak yeni düzenlemelerin olması gerektiğini söylüyoruz. Bir başkanlık sistemi asla düşünülmemelidir." dedi.

'Başkanlık Sistemine Karşı Görüşümüz ve Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu' başlığıyla açıklama yapan Lale Karabıyık, başkanlık sistemi ve yeni anayasa ile ilgili konuştu. Karabıyık, şunları dile getirdi: "Biz CHP olarak adı geçen komisyona 'Darbe Hukukundan Arındırma Komisyonu' olarak bakacağız. Hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran darbe hukukundan arınmak gerektiği görüşündeyiz. Anayasa ile ilgili görüşmeler yapılırken, bir taraftan alt maddelerde darbe hukukunun temizlenmesi şeklinde kompartıman çalışması da diyebileceğimiz, eş zamanlı çalışma yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek ilk üç maddesi ve kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, sosyal devlet anlayışı ve üniter devlet yapısı ilkeleri, yani kurucu iradenin maddeleri zaten vazgeçilmezdir."

PARLAMENTER DEMOKRASİ BİZİM ÇİZGİMİZDİR

Parlamenter Demokrasi'nin CHP'nin her zaman çizgisi olduğunun altını çizen Karabıyık, bir ülkenin rejiminin bir kişinin arzusuna göre belirlenemeyeceğini ifade etti. CHP'li vekil, rejimi belirleyenin o ülkenin siyasi tarihi olduğunu ve kişiye endeksli rejim olamayacağını vurguladı. Parlamenter demokrasinin eksikliklerini ortadan kaldıracak yeni düzenlemelerin olması gerektiğini vurgulayan Karabıyık, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bir başkanlık sistemi asla düşünülmemelidir. Parlamenter sistemi kullanılmaz hale getiren zaten darbe yasalarıdır; oysa parlamenter sistem 1808'den bu yana kullanılmaktadır. AKP şimdiye kadar biz darbeden yana, darbe hukukundan yana değiliz diyordu. Şimdi işte gelsinler, masada bunu ispat etsinler, darbe yasalarını kaldırsınlar. Kim darbeden yana kim değil görelim. Örneğin yüzde 10 seçim barajı da darbeler sırasında getirilmişti. Şimdi samimi iseler kaldırsınlar. Yani AKP bu şekilde samimi olup olmamakta da test edilmiş olacak. Yargı bağımsızlığını sağlamamız lazım. Türkiye iyi yönetilmiyor. 550 milletvekili olsa da yine yönetemezler. Şu anda olayların arkasında sürüklenen bir Türkiye var."

ONLARIN İSTEDİĞİ PATRONLU BAŞKANLIK SİSTEMİDİR

"Biz o masaya demokrasi için oturuyoruz; onlar otoriter rejim için oturuyorlar." diyen Karabıyık, şunları kaydetti: "Biz birinci sınıf demokrasi istiyoruz. Bu masada bunu söylemeliyiz ki tutanaklara geçmeli; şu anda unutmayalım ki din ve vicdan özgürlüğü tehlike altındadır. Din ve vicdan özgürlüğünü sadece CHP sağlayabilir ve koruyabilir. Bunun altını çizerek söylemek istiyorum. Onların istedikleri patronlu başkanlık sistemidir. Bu kavram teknik bir kavramdır ve bir kişinin bütün ülkeyi yönettiği sistemi ifade eder. Biz o masada sonuna kadar düşüncelerimizi söyleyeceğiz. Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye layık değildir diyeceğiz. O masada özgürlüğü, sosyal hukuk devletini savunacağız. Kabul etmezlerse de AKP'nin dayatma yaptığı aşikar olacak. Bu masa kim darbeci, kim değil bunu gösteren bir mihenk taşı olacak. Haklı olduğumuz alanı terk etmeyiz, sonuna kadar savunuruz. Ayrıca eklemek isterim ki şu anda AKP'nin en büyük çıkmazlarından biri dış politikada gelinen noktadır."
CİHAN
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı: Başkanlık sistemi asla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER