CHP, Habur Sınır Kapısı için Meclis Araştırması istedi


CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Habur Sınır Kapısı'nda bekletilen mağdur durumda bırakılan, yurt dışı taşımacılığı yapan kamyon ve TIR şoförlerinin can ve mal güvenliklerinin korunması, sorunlarının tespit edilerek sorunlarına hızlı ve etkili çözüm getirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

TBMM Başkanlığına sunduğu önergenin gerekçesinde Tanrıkulu, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde giderek şiddetlenen olaylar ekonomik ve sosyal hayatı derinden etkilemektedir. Sınırdan geçiş yapacak kamyon ve TIR şoförleri için hazırlık yapılmadan, tedbir alınmadan sınır kapıları kapanmıştır. Yasal yollardan sınır kapılarından çıkış yapan TIR ve kamyonların devletin güvencesinde olması gerekir. Dış ticaret firmalarının, TIR ve kamyon şoförlerinin yurt dışında oluşan ya da oluşabilecek güvenlik riskleri ile ilgili kamu düzeni rehberliğinde hızlı bir şekilde bilgilendirilmesi önem arz etmektedir. Sınır dışına çıkan kamyon ve TIR şoförlerinin mağduriyetleri ile ilgili parça parça adeta bir lütuf gibi yapılan çalışmaların ötesinde daha sistemli bir yapının oluşturulması, kamyon ve TIR şoförlerinin olağanüstü koşullarda da mağduriyetlerini en aza indirecek bir sistemin kurulması bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Devletin asli görevi olan kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması yükümlülüğü ülke sınırları dışında da devam etmektedir. Bu noktada hükümetin Güneydoğu'da olayları öne sürerek sınır kapılarını kapatıp sınır dışındaki kamyon ve TIR şoförlerinin can ve mal güvenliğini bir kenara koyma hakkı yoktur. Habur Sınır Kapısı'nın 14 Aralık 2015 tarihinden itibaren Güneydoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle kapatılması sonucu yaklaşık 7000 TIR ve kamyon şoförü sınırda mahsur kalmıştır. Şoförlerin geçişine izin verilmediği, bazı şoförlerin pasaportlarına el konulduğu ve yasal olmayan yollardan Türkiye'ye geçişe zorlandığı iddia edilmektedir." dedi.

Sezgin Tanrıkulu önergesinin devamında, "Habur Sınır Kapısı'nda TIR ve kamyon şoförleri aileleri ile iletişim kuramamakta, yiyecek, giyecek vb. temel ihtiyaçlarının karşılanmasında mağduriyetler yaşamaktadır. Habur Sınır Kapısı'nda bekleyen 20 yaşını doldurmuş yaklaşık 150-200 araca el konulması durumu söz konusudur. Şoförlerin bir kısmının aileleri Güneydoğu'da olayların yaşandığı bölgelerdedir. Aileleri Güneydoğu'da olayların ortasında kalan şoförlerin Habur Sınır Kapısı'nda belirsiz bir süreci beklemeleri insani ve kabul edilebilir değildir. Sınır kapısında bekleyen şoförler Türkiye'deki vergi ve benzeri mali yükümlülüklerini yerine getirmekten de yoksun durumdadır. Hükümetin Habur Sınır Kapısı'nda binlerce şoförün bekletilmesi sorunu ile ilgili gereken duyarlılığı göstermesi, sorunun güvenlik, insani, sosyal ve mali boyutları ile ilgili gereken tedbirleri alması elzemdir." ifadesini kullandı.

CHP'li vekil, Habur Sınır Kapısı'nda 14 Aralık 2015 tarihinden itibaren bekletilen binlerce kamyon ve TIR şoförünün mağduriyetlerinin tespiti, etkili ve sürekli çözüm önerileri getirilmesi ve yurt dışına çıkış yapan kamyon ve TIR şoförlerinin yaşadığı sorunlara, taleplere ve can ile mal güvenliklerinin sağlanmasına yönelik çözüm önerilerinin TBMM tarafından kurulacak komisyon tarafından araştırılmasını istedi.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP, Habur Sınır Kapısı için Meclis Araştırması istedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER