CHP'li Aksünger: Saat meselesi manipüle edilecek bir konu değil


CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdal Aksünger, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), saatlerin geri alınmasıyla ilgili manipülasyon yapacağı iddialarını değerlendirerek, "Bizim web servislerimizle YSK eş güdüm halinde çalıştığı için bu bir saatlik meselenin söylendiği gibi manipüle edilecek bir konu olmadığını düşünüyorum. Oradan bir seçim güvenliği sorunu çıkmaz." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Başdanışmanı Aksünger, CHP Genel Merkezi'nde seçim simülasyonuyla ilgili bilgiler verdi. CHP BİTEM gönüllüleri, il ve ilçelerden gelen verileri sisteme girerek, sanal seçim simülasyonunu gerçekleştirdi. Aksünger, seçim simülasyonuyla ilgili, "957 ilçe 81 ilde tüm örgüt masalarının başlarında sandıklardan sonuçlar bir vesileyle geliyormuş gibi şu anda bir uygulama yapıyoruz." diye konuştu.

Seçim güvenliği hakkında konuşan Aksünger, son birkaç gündür sosyal medya üzerinde bir saat geri meselesiyle ilgili konuda spekülasyonların olduğunu belirterek, "Bizim web servislerimizle YSK eş güdüm halinde çalıştığı için bu bir saatlik mesele söylendiği gibi manipüle edilecek bir konu olmadığını düşünüyorum. Oradan bir seçim güvenliği sorunu çıkmaz. YSK'nın böyle bir şey yapma mümkünatı yok. Seçim günü ajanslarda dahil olmak üzere problem çıksa bile bizim yeni yaptığımız sistemimiz var. Bu sistem bütün örgütümüz ve yöneticilerimiz tarafından kullanılacak. Ama biz onu halka da açacağız." açıklamasında bulundu.

Seçimde nasıl çalışacaklarını projeksiyona yansıtarak anlatan Aksünger, şöyle devam etti: "Saat 5'ten önce mobil uygulamalarla arkadaşlarımız seçmenlere yardımcı olacaklar. Seçmenler, sandıkta kendilerini bulma noktasında sorunları varsa, okul sorumlusu arkadaşımız yardımcı olacak. Oy verme işlemi sonlandıktan sonra sandık kurulunda sayım işlemleri yapılıyor. Arkasından tutanak düzenlemeleri yapılıyor. Biz hem müşahitlerimiz hem sandık başında görevli arkadaşımızla birlikte esas önemli olan ıslak imzayı almak meselesi var. Çünkü biz her şeyi örgütümüzün toparladığı ıslak imza üzerinden götüreceğiz. YSK ile karşılaştırmalarımız oradan olacak. Tutanak birleştirmesinin yapılması için ilçe seçim kurullarına gidiyor. Birleştirme yapıldıktan sonra da bütün veriler YSK'ya gidecek. Tutanaklardan alınanlar örgütümüze aktarılacak veya okul önlerinden mobil uygulamayla sisteme direkt online olarak girilecek."

'SAAT 10'DAN ÖNCE HER ŞEYİ SONUÇLANDIRMIŞ OLMAYI UMUT EDİYORUZ'

Aktarma işleminin örgütleri tarafından yapıldığını söyleyen Aksünger, "YSK'dan bir veri transferi yapılıyor, bunu ayrı yerde tutuyoruz. Aşağıdan da gönüllü ekibimizden veri geliyor ve ayrıca ajanslardan gelenler de ayrı butonlar halinde karşılaştırıyoruz. Seçim sonuçlarının karşılaştırmasını burada o gece sandık bazında izleyeceğiz. Saat 10'dan önce her şeyi sonuçlandırmış olmayı umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

'SEÇMEN KENDİ SANDIĞINDA SORUN OLDUĞUNU GÖRÜYORSA O SANDIĞI BİZE BİLDİREBİLİYOR'

Seçim sisteminde seçmenlerin T.C. kimlik numarası ile giriş yaptığı zaman kendi sandığının sonucunu görebileceğini aktaran Aksünger, "Seçmen kendi sandığında sorun olduğunu görüyorsa o sandığı bize bildirebiliyor. Biz YSK'ya da bildireceğiz, kendi hukukçularımıza da bunu aktaracağız. Her 50 ve 100 sandık arasında bizim bir tane veri giriş sorumlumuz var. Vatandaştan gelen sorunlarla ilgili çözüm masalarımız var. Dışarıda ajanslarda, medyada bir takım veri almakta zorlandıklarında bizim sistemimiz onlara da veri vermeye hazır." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Aksünger: Saat meselesi manipüle edilecek bir konu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER