CHP'li Bingöl: Acele gidilecek seçim ülkeye yarar sağlamaz

CHP'li Bingöl: Acele gidilecek seçim ülkeye yarar sağlamaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, ülkede gergin bir ortamda, şiddetin tırmandığı bir dönemde alelacele gidilecek bir seçim yerine daha rahat bir atmosfer sağlandıktan sonra yapılmasının daha yararlı olacağını söyledi.

Hacı Bektaş Veli Anma törenleri ve partisinin Gülşehir ilçesinde düzenlediği il başkanları toplantısına katılmak üzere Nevşehir'e gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, ilk olarak Nevşehir CHP il başkanlığını ziyaret etti. Burada İl Başkanı Kamil Gülmez ve partililer tarafından karşılanan Bingöl, bir süre partililerle sohbet etti. Sonrasında basın mensuplarına açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP olarak AK Parti ile yaptıkları koalisyon görüşmeleri boyunca sorumlulukları gereği 'Önce Türkiye' diyerek ülkeyi hükümetsiz koymamak için bütün gayretleriyle, içtenlikli tavırlar sergilediklerini söyledi.

'AKP, BİR SEÇİM HÜKÜMETİ PEŞİNDE'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurma görevi verilen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendisi ve yetki verdiği AK Parti heyetleriyle görüşmeler yaptıklarını hatırlatan Bingöl şöyle konuştu: "Uzun, içerikli, entelektüel düzeyi yüksek görüşmeler oldu. Görüşmelerde CHP'nin ne kadar hazırlıklı, ülkeyi kucaklayan bir anlayışa sahip olduğu, AKP'liler tarafından bile söylendi. Bizim başından beri ifade ettiğimiz yüksek profilli hükümet anlayışı maalesef AKP tarafından kabul görmedi. Anlaşıldı ki AKP, bir seçim hükümeti peşindedir. Bize sundukları çözüm, seçim hükümeti ile sınırlı kaldı. Biz yüksek profilli diyerek güçlü bir hükümetten yana olduğumuzu ortaya koymuştuk. Çünkü ülkemizin çok önemli sorunları var. Bu sorunların önemli olanlarını 14 ilke ile kamuoyuyla paylaştık. Bu ilkelerin bir çoğu evrensel ilkelerdir. Ülkemizin çok sayıda toplum katmanındaki sorunları ortadan kaldıracak nitelikteydi. Görüşmeler esnasında da Türkiye'nin 5 temel sorununu ortaya koyduk. Bunların da ancak güçlü bir hükümet tarafından çözülebileceğini dile getirdik. Yüksek profilli hükümetten kastımız 4 yılı kapsayan bir hükümet olmasıydı. Parlamentoda anayasa değişikliği dahi sağlayacak düzeyde yüksek profilli hükümet arayışımız ülke sorunlarını çözümüne yönelikti. Ama AKP bütün görüşmeleri seçim hükümeti üzerine yapıyormuş. Gelinen noktada CHP ile AKP arasındaki koalisyon görüşmeleri sonlandı."

'GÖREV CHP LİDERİNE VERİLMELİ'

Pazartesi günü MHP ile AK Parti heyetlerinin bir görüşme yapacaklarını belirten Bingöl, buradan koalisyon hükümeti çıkmazsa, yapılacak tek şeyin, hükümeti kurma görevinin CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verilmesi olduğunu ifade etti. "AKP-MHP hükümeti kurulur veya kurulmaz, bu kendi yapacakları görüşmeler sonrasında belli olur" diyen Bingöl "Biz, azınlık hükümeti düşünmüyoruz. Biz sorunların çözümünün parlamento zemininde sağlanmasını istiyoruz. AKP ve MHP görüşmeleri olumsuz sonuçlanırsa teamüllerle uygun şekilde yapılacak tek şey, hükümeti kurma görevinin CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na verilme gerekliliği vardır. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca bu teamül eksiksiz işlemiştir. Eğer bu görev verilmezse siyasi ahlaka uymayan bir anlayışı ortaya koyar. Umut ediyoruz ki, Davutoğlu hükümeti kuramazsa, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurma görevi Genel Başkanımıza verilir" dedi.

'SEÇİME DAHA RAHAT BİR ORTAMDA GİDİLMELİ'

Kısa süre içerisinde ikinci bir seçim yerine önümüzdeki yıl içerisinde yapmanın ülke için yararlı olacağını belirten Bingöl, "Her gün ülkemizde maalesef kan ve gözyaşı akıyor. Her gün şehit cenazelerimiz var. Ortam gerginken, şiddetin tırmandığı bir dönemde alel acele bir seçim, seçim güvenliğini de sağlayamayacak bir durum oluşturabilir. Onun için Türkiye'nin daha rahat bir atmosferde, kan ve gözyaşlarımızın akmayacağı bir ortamda gitmek için önümüzdeki yıl içerisinde gidilmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

'ERKEN SEÇİMDE EN KAZANÇLI CHP ÇIKAR'

Olası bir erken seçimde CHP'nin oylarının ciddi bir biçimde artacağını kaydeden Bingöl, "Bizim dışımızdaki partilerin oylarında fazla bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Oylarını düşürecek partilerde elbette olacaktır. Herkes artık kabul ediyor ki, olası bir erken seçimde oyunu artıracak tek parti CHP'dir. Yanlı araştırma şirketleri bile bunu teslim etmek zorunda kalıyorlar" dedi.

'BAHÇELİ'Yİ ANLAMAKTA ZORLANIYORUM'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tavırlarını anlamakta güçlük çektiğini de dile getiren Bingöl, "Birkaç saatte bir değişik düşünceler ortaya koyuyor. Takip etmekte kamuoyu zorlandığı gibi bir yere oturtmakta da zorlanılıyor. Sayın Bahçeli, her geçen gün farklı düşünceler sergiliyor. Adeta akıl hocalığına soyundu. İki partiyi ısrarla koalisyon hükümeti kurmaya teşvik ediyor. Milli sorumluluktan bahsediyor. Elbette bizim sorumluluğumuz yüksektir. Onun gereğini yaptık. Ama MHP'nin de milli sorumluluk denen kavramın gereğini yerine getirmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Ziyaret sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl'e, Nevşehir CHP İl Başkanı Kamil Gülmez tarafından Avanos ilçesinde topraktan yapılma Hitit motifli çini tabak hediye edildi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Bingöl: Acele gidilecek seçim ülkeye yarar sağlamaz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER