CHP'li Emir: İştah kabartan EGO özelleştirilecek mi?


CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye genelinde toplu taşım ücretinin en yüksek olduğu şehir konumundaki Ankara'da, bu hizmeti veren Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO biriminin özelleştirileceği iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

Murat Emir, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, 1942 yılında Ankara Elektrik ve Havagazı İşletme Müessesesi olarak kurulan EGO'nun, günümüzde sadece Ankara'da toplu taşıma hizmetlerinde otobüs ve raylı sistemlerinin (metro) işletmeleri ile kentin trafik düzen ve güvenliğini sağladığını hatırlattı. Doğalgaz dağıtım hizmeti özelleştirilerek bünyesinden çıkartılan EGO'nun ulaşım konusundaki hizmetten de çekileceği, bu hizmetin özelleştirileceğinin kamuoyunda konuşulmaya başlandığını kaydeden CHP'li Emir, EGO'nun özelleştirilmesinin gündemde olup olmadığının yetkili ağızlar tarafından açıklanmasını istedi.

İŞTAHLARI KABARTAN KURULUŞ

CHP'li Emir, adrese dayalı son nüfus sayımına göre, 5 milyon 150 bin 72 kişiyle Türkiye'nin en fazla nüfusuna sahip ikinci şehri olan Ankara'da toplu ulaşımının Büyükşehir Belediyesi için önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkat çekti. EGO'nun bünyesinde 1280'i doğalgazlı olmak üzere toplam 1800 otobüs bulunduğu, bu araçlar için 5 de dolum istasyonu olduğunu kaydeden Emir, "Tam anlamıyla birileri için iştah kabartan bir kuruluş EGO." dedi.

Ankara Milletvekili Murat Emir önergesinde Bakan Ala'ya şu soruları yöneltti:

"EGO'da son bir yılda kaç otobüs alınarak hizmete sunulmuştur? Alınan bu otobüsler için ne kadar ödeme yapılmıştır? Olası bir özelleştirme durumunda, EGO'da hizmet veren otobüslerin durumu ne olacaktır?

Şehir içi hatlarda doğalgazla çalışan otobüslerin 10 yılda bir denetlenmesi gerekmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan otobüslerde bu denetimler sağlıklı bir şekilde yapılmakta mıdır?

Ankara'da EGO bünyesindeki beş bölge müdürlüğünde bulunan otobüs doğalgaz dolum istasyonlarının düzenli bakımları ve güncel standartlara uyum çalışmaları yapılmakta mıdır?

EGO'ya bağlı çalışan otobüslerin, 'hayati parçaları' dışındaki parçalarının değiştirilmemesi yönünde, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin talimat verdikleri dile getirilmektedir. Bu iddia doğru mudur?

EGO'nun 2005-2015 yılları arasındaki kar-zarar tablosu nasıldır?

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin son zamanlarda, ihtiyacı olan dış ilçelere ek 'tahsisli hat' verilmesini durdurduğu dile getirilmektedir. Bu iddia doğru mudur?"

CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Emir: İştah kabartan EGO özelleştirilecek mi? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER