CHP'li Engin, hava kirliliğini Meclis'e taşıdı


CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, İstanbul'da artan hava kirliliğinin sebepleri ve çözüm önerilerinin araştırılabilmesi için Meclis Başkanlığı'na bir araştırma önergesi sundu.

Hava kirliliğinin, sanayileşme ile birlikte insanlığın yüz yüze kaldığı önemli sorunlardan birisi haline geldiğini belirten Didem Engin, araştırma önergesinde, "Hava kirliliğinin belli başlı sebeplerine de değindi. Üretim tesislerinin yanlış yerlerde kurulmuş olması, çarpık kentleşme, doğaya zararlı yakıt kullanımı, artan betonlaşmaya bağlı olarak yeşil alanların giderek azalması, artan motorlu taşıt kullanımı ve hava kirleticilerine yönelik denetimlerin eksikliği gibi sebepler hava kirliliğinde etkili olmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Çevre Mühendisleri Odası'nın da hava kirliliği konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Didem Engin, özellikle İstanbul'un, havadaki kirletici madde konsantrasyonundaki artış sebebiyle son günlerde hava kirliliğinin en üst seviyede ortaya çıktığı kentler içinde yer aldığını belirtti. Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonları'ndan derlenen verileri de inceleyen Engin, akciğer hastalıklarına sebep olan partikül madde PM10 için Avrupa Birliği eşik değerinin 1 Aralık 2015 - 30 Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul Beşiktaş'ta günlük değer olarak 11 kez, Esenler'de 19 kez ve Sarıyer'de 15 kez aşıldığını belirterek, bu değerlerin İstanbulluların sağlığını tehdit ettiğini, bir an evvel gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

Hava kirliliği ölçümü konusunda ulusal mevzuatın Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu hale getirilmediğini de hatırlatan Engin, parametrelerdeki uyumsuzluğa ilişkin de çeşitli örnekler sundu. Engin, "Kirletici parametrelerden olan kükürtdioksit için Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan sınır değer 350 iken ülkemiz için bu değer 470; azotdioksit için AB ülkelerinde uygulanan sınır değer 200 iken ülkemiz için bu değer 290; partikül madde PM10 için ise Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan sınır değer 50 iken ülkemiz için bu değer 90'dır." şeklinde konuştu.

Hava kirliliğinin kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı ölüm oranını artırdığını, özellikle çocukların akciğer gelişimini olumsuz etkilediğini ve kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi kronik hava yolu hastalıkların arttığını belirten Engin, "Vahim sonuçlarla karşılaşılmadan hava kirliliği konusunun Meclis çatısı altında ele alınması gerektiği için bu araştırma önergesini Meclis Başkanlığı'na sunuyorum" dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Engin, hava kirliliğini Meclis'e taşıdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER