CHP'li Havutça: Başkanlık sistemine müsaade etmeyiz


CHP Balıkesir Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Namık Havutça, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda başkanlık konusu gündeme getirilirse biz başkanlık sistemini o masada tartıştırmayız, buna müsaade etmeyiz." dedi.

Namık Havutça, Bandırma'da yaşayan 32 yaşındaki lösemi hastası Derya Zeren için düzenlenen kan bağışı kampanyasına katılarak kan verdi. Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Havutça, yeni anayasa sürecinin şeffaf bir şekilde sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Havutça, şunları kaydetti: "Bu sürecin samimiyetle dürüst bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Ancak görüyoruz ki Cumhurbaşkanı'nın kendisine tabi olan bir başkanlık rejimini Türkiye'ye dayatacağı noktasında endişelerimiz var. Türkiye'ye dayatılan bir başkanlık rejimi ülkede daha katı otoriter ve baskıcı bir yönetime doğru gitmesi anlamına gelmektedir. Bu model ülkemize uygun değildir. Biz devletin yönetme erkinin yetkilerini bir kişiye verirsek saltanatın temellerini yeniden atmış oluruz. Bu nedenle parlamenter rejimin güçlendirilmesi gerekmektedir."

SALTANAT 1922'DE KALKTI

Türk milletinin saltanatı 1922 yılında kaldırdığını anımsatan Havutça, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyen Türk milleti saltanat ve hilafeti kaldırarak kendi egemenliğine sahip çıktı. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bir saltanat kurulmasına Cumhuriyet Halk Partisi olarak asla müsaade etmeyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yeni bir anayasaya ihtiyaç bulunduğuna vurgu yapan Havutça, "Bir an önce Türkiye'nin darbe hukukundan temizlenmesi gerekiyor. Anayasa Uzlaşma Komisyonu eş zamanlı olarak toplantılarını sürürken diğer taraftan da 12 Eylül'de ve AKP hükümeti dönenimde çıkartılan MİT, Terörle Mücadele Yasalarını eş zamanlı olarak demokratik hale getirilmesi için alt mevzuatın da değiştirilmesi gerekiyor." dedi.

Mevcut anayasa göre anayasayı değiştirecek olan iradenin Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunun altını çizen Havutça, "Buna rağmen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi başkanlık iradesini ülkeyi gezerek dayatmaya çalışıyor. Buna karşın TBMM Başkanlığı ve milletvekilleri milli iradeye sahip çıkması gerekiyor." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Havutça: Başkanlık sistemine müsaade etmeyiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER