CHP'li Kaplan: Hâkim ve polislerin yerini sık değiştirmek vicdanlara sığmaz


ANKARA (CİHAN)- TBMM Genel Kurulu'ndaki İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, "Birilerinin hükûmete karşı, devlete karşı Türkiye Cumhuriyeti'ni küçük düşürücü bir davranışı varsa hukuku işletin ama onun dışında, savcıların, hâkimlerin, emniyet birimlerinin, amirlerin sık sık yerini değiştirmek vicdanlara sığmaz" dedi.

Kaplan, kimi zaman MİT'e kimi zaman askere alternatif olarak kullanılan emniyet birimlerinin artık devletin emniyet birimi olmaktan çıktığını, hükûmetin bir birimi olmaya başladığını, ülkenin bir emniyet birimi ve bireyleri koruyan emniyet birimi olma noktasından çıktığını ifade etti. Her gün bir ilde bir operasyon yapıldığına dikkat çeken Kaplan, şöyle devam etti: "Hemen hemen her gün çeşitli illerde operasyon. '50 tane polis memuru tutuklandı', 'Gözaltına alındı', 'Hakkında şu kadar işlem yapıldı'; bir gün, iki gün sonra büyük bir kısmı ne yazık ki yine serbest bırakılıyor. Polislerin gözaltına alınması, baskı altına alınması, yer değiştirilmesi, soruşturma açılması, ne hikmetse sizin çıkarmak istediğiniz bu iç güvenlik yasasıyla çelişiyor. Bir taraftan emniyet güçlerini iç güvenlik tehdidi nedeniyle güçlendirmek, dilediğinizi yapmak, ama bir taraftan da emniyeti itibarsızlaştırma noktasında özel bir gayretiniz var. Hatırlatmak istiyorum, daha düne kadar bunlarla beraber çalışan sizler değil miydiniz? Bu Hükûmetiniz değil miydi? Can yoldaşlarınız değil miydi? Ne oldu birden? Siz bunlara o zaman emir verdiniz, Hükûmetinizin verdiği emirle 'dinle' dediniz, dinlediler, 'vur' dediniz, vurdular, 'Sık ulan, sık!' dediniz, sıktılar. Ne oldu? Birden tablo değişti, birden kötü oldular, birden paralelci oldular, birden hain oldular, darbeci oldular. Ne zamandan beri? 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet olayları Türkiye'de patladığı günden itibaren siz bu konudaki tavrınızı değiştirdiniz."

5 YILDA 157 POLİS İNTİHAR ETTİ

"Ergenekon'un, Balyoz'un şimdiki paralelcilerin üst üste bindiği hadiseleri göz önüne getirdiğinizde, acaba paralelci kim? Doğru yapan kim? Devleti itibarsızlaştırarak, emniyet güçlerini itibarsızlaştırarak, vatandaşın emniyet güçlerine olan güvenini ortadan kaldırıyorsunuz." diyen Kaplan, şunları söyledi:

"Sakın ola ki Cumhuriyet Halk Partisi, paralelci dediğiniz, darbeci dediğiniz birilerini koruma noktasında değil, Cumhuriyet Halk Partisinin burada savunduğu tek nokta şu: Kimse mağdur olmasın. Dün mağduriyeti yaşayan, bugün kimse, hangi siyasal görüşte olursa olsun Cumhuriyet Halk Partisi hep yanında olacaktır. Eğer bu polislerin bir suçu varsa lütfen hukuku işletin. Çıkarın mahkemenin karşısına, ne cezaları varsa cezalarını alsınlar ama bir gün içerisinde, bir ay içerisinde, bir ilde aynı polisler hakkında defalarca soruşturma açıp, gözaltına alıp yer değiştirmek ne Hükûmetinize yakışıyor ne de bahsettiğiniz, şimdiki iç güvenlik paketiyle uyum hâlindedir. Hatırlatmak istiyorum. Bunlar da insan, bunlar da devlet memuru. Biraz önce bir hatip arkadaşımız söyledi. Türkiye'de polis memurlarının ortalama çalışma süresi 48 saat. Devlet memurları 40 saat çalışıyor. Emniyet birimlerinin Avrupa'daki benzerleri 35 ve 40 saatin üzerine çıkmıyor. Sayın İçişleri Bakanına sorduğumuz sorudan aldığımız yanıtlara bakın: 1181 polis 17 Aralıktan itibaren disiplin cezası aldı. 150 polis meslekten ihraç edildi. Son beş yılda 157 polis intihar etti. Bir şey hatırlatmak istiyorum, hekimim. Yine son beş yılda 2.500 polis ruh hastalıkları nedeniyle -başvuru demiyorum- tedavi edildi, kayıtlarda var bunlar. Şimdi size soruyorum: Eğer emniyet güçlerinde iç güvenlik paketiyle Türkiye'de huzuru, barışı sağlamak istiyorsanız, bir, emniyet güçlerini bu kadar itibarsızlaştırmaya hakkınız yok. Tekrar vurgulamak istiyorum. Birilerinin Hükûmete karşı, devlete karşı Türkiye Cumhuriyeti'ni küçük düşürücü bir davranışı varsa hukuku işletin ama onun dışında, savcıların, hâkimlerin, emniyet birimlerinin, amirlerin sık sık yerini değiştirmek vicdanlara sığmaz. Bunların da aileleri var, bunların da çocukları var. Siz de aynı konumda olabilirsiniz. Birilerinin bir ay içerisinde 4 defa soruşturmayla yerini değiştirmek doğru değil. Ben Kocaeli Milletvekiliyim. Kocaeli emniyet birimlerinin içerisinde müdür düzeyinde, bir ay içerisinde 7 defa yer değişikliğine uğrayan arkadaşımız var. Ben bu konuda vicdanlara seslenmek istiyorum. Hukukun üstünlüğünü göz önünde bulunduralım. Bunlar da Türkiye Cumhuriyeti'nin bir memuru. Dolayısıyla, haksızlığa ve hukuksuzluğa izin vermeyelim diyorum." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Kaplan: Hâkim ve polislerin yerini sık değiştirmek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER