CHP'li Kara: Rant için Uçansu'ya kıyanlar yarın çocuklarının yüzüne bakamayacak


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, ekoturizmi kapsamında her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği 'Doğa harikası Uçansu Şelalesi'ne kıymayın' kampanyası başlattı.

Milletvekili Kara, Gündoğmuş'un Çündere köylüleriyle birlikte Alara Çayı üzerinde bulunan Uçansu Şelalesi'ne 12 HES yapılmasını kınadı. Kara, "Rant için Uçansu Şelalesi'ne ÇED raporu verenler ve verilmesine göz yumanlar gelecekte çocuklarının yüzüne bakamaz. Şelaleye kıyanları yöre insanı hiç bir zaman affetmeyecektir. Tarih bunları hiç bir zaman affetmeyecektir. Bunlar Artvin'de yaşanan su taşkınlarıyla can kayıplar derelere set vurarak derelerin kurutarak yada yönlerini değiştirerek Antalya insanına da yaşatmak istiyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz." dedi.

Başta Alman ve İskandinav ve Avrupalı ekoturizmi tutkunlarının yoğun rağbet gösterdiği şelaleye HES'in kurulmaması için var güçleriyle tepkilerini gösterme devam edeceklerini belirten CHP Antalya Milletvekili, Gündoğmuş'ta su kaynaklarının azalmasıyla birlikte bitki çeşitliliği florası ve endemik bitki çeşitliliğinin de zarar göreceğinin altını çizdi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyanın en iyi yaşanılanabilir alanları arasında gösterilen Gündoğmuş'un Çündere Mahallesi Uçansu Şelalesi'ne 12 HES'in yapılmasının üzüntü verici olduğunu belirten Kara, Alara Çayı üzerine 12 HES'in yapılması ile birlikte Gündoğmuş'ta eko ve yayla turizmin sona ereceğini ifade etti.

Çündere'de köylülerle birlikte 'HES'e hayır, Uçansu'ya kıymayın' kampanyası başlatan Kara, siyasi iktidarın rant uğruna Manavgat'ın Gençler, Beşkonak Köprülü Kanyon'un üst bölgelerine HES ve baraj yapımına son vermesi çağrısında bulundu.

Ekoturizm alanlarının tahrip olmasından sonra yeniden tamir ve inşası milyar dolarlar harcansa da geri dönüşümün olmadığının altını çizen CHP Antalya Milletvekili Kara, sözlerini şöyle tamamladı: "Maalesef ülkemizde gelişi güzel ÇED raporlarıyla su akan her yere HES yapılmak isteniyor. Bunlarda biri de Uçansu Şelalesi. Dünyada başka bir Uçansu Şelalesi yok. Her yıl binlerce Avrupalı turistin ekoturizmi kapsamında ziyaret ettiği Uçansu Şelalesi kurursa Antalya'nın alternatif turizm kapsamında yapacağı tüm çalışmalarda kurumuş olur. Antalya'da gelişi güzel ÇED raporlarıyla her su gözüne kurulan HES'lerle alternatif turizmin can damarları kesiliyor. Biz buna Ahmetler Kanyonu'nda dur dedik. Yine aynı şekilde bölgemizin ekoturizmin can damarı olan Gençler'i besleyen Karpuzçayı, Beşkonak Köprülü Kanyon Milli Park alanını besleyen su kaynakları üzerine HES ve barajlar yapılmasını durdurun diyoruz. HES adı altında su kaynaklarına kıymayın diyoruz. Çünkü doğadaki bir tahribatın telafisi yok." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Kara: Rant için Uçansu'ya kıyanlar yarın çocuklarının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER