CHP'li Nurlu: Eğitim teşviğindeki şaibe on binlerce öğrenciyi mağdur etti


CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın özel okulları desteklemek amacıyla 230 bin öğrenciye verdiği desteğin dağıtımında usulsüzlükler yapıldığını, bu yüzden on binlerce öğrencinin mağdur olduğunu iddia etti.

MEB Özel Öğretim Genel Müdürlüğü internet sayfasındaki yazılarda, "...sınıf seviyelerinden 1, 5 ve 9'lara özel okulun eğitim ve öğretim desteği kontenjanının yüzde 40'ı kadar, diğer sınıf seviyelerinin her birine okulun destek kontenjanının yüzde 20'si kadar öğrenci yerleştirilmiştir." ifadeleri bulunduğunu aktaran Nurlu, eğitim öğretim desteği verilirken bu esasların ve öğrencinin değerlendirme kriterindeki puanların hiçbir şekilde dikkate alınmadığını öne sürdü. Milletvekili Nurlu, "Şikayetlerini bizlere ileten veliler, düşük puanlı öğrencilere destek çıkılırken daha yüksek puanlı olanlara çıkılmadığını, hattâ İstanbul'da 533 puanlı bir öğrenciye bile destek verilmediğini belirtmektedirler." dedi. MEB'in internet sitesinde açıklanan kontenjan ve destekten faydalanan öğrenci sayılarına bakıldığında, öğrencilerin haklarının yendiğinin açıkça görüldüğünü savunan Mazlum Nurlu, "Ankara'da okul kontenjanı 68 öğrenci olan özel bir ortaokulda 57 5. sınıf ve 11 6. sınıf öğrencisine destek çıkılmışken 7. ve 8. sınıf öğrencilerine destek verilmemiştir. Halbuki MEB'in belirlediği esaslara göre dağıtım yapılsaydı 7. sınıflarda 13, 8. sınıflarda da 13 öğrenci bu destekten yararlanacaktı. Ülke genelinde toplam 50 bin ilkokul öğrencisine eğitim öğretim desteği verilmiştir. 33 bin 517 1. sınıf öğrencisine destek verilirken sadece 675 4. sınıf öğrencisine destek verilmiştir. Halbuki okul kontenjanlarından yüzde 20 pay ayrılan 4. sınıf seviyesinde 10 bin öğrenciye destek verilmesi gerekmektedir." diye konuştu. Yine 50 bin öğrenciye destek verilen ortaokul seviyesinde, 37 bin 594 5. sınıf öğrencisine destek verilmesine rağmen 8. sınıflarda sadece 322 öğrenciye destek verildiğini aktaran Nurlu, en az 10 bin 8. sınıf öğrencisine de destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Manisa'da ise 8. sınıfta okuyan 166 öğrenciye verilmesi gereken destekten sadece iki kişinin faydalandırıldığını belirten CHP Milletvekili Nurlu, "Ülke genelinde 39 ilde 4. sınıf, 39 ilde ise 8. sınıf seviyesinde hiçbir öğrenciye özel okul desteği verilmemiştir. Özel okulları desteklemek amacıyla verilen eğitim öğretim desteği yerleştirmeleri şaibeli hale gelmiş ve bakanlık bu işi eline yüzüne bulaştırmıştır. Destek dağıtımını bile beceremeyen bir anlayışın, ülkenin eğitim seviyesini yükseltmesini beklemiyoruz. MEB tarafından mağdur edilen öğrencilerin velileri, dava açarak haklarını arayacaklardır. Destek dağıtımının iptal edilmesi ya da yürütmesinin durdurulması, daha fazla öğrencinin mağdur olması demektir. Bu nedenle bakanlık, en kısa zamanda ek bir yerleştirme yaparak, taahhüt ettiği şekilde hakeden her öğrenciye eğitim öğretim desteği vermelidir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Nurlu: Eğitim teşviğindeki şaibe on binlerce... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER