CHP'li Oktay: Kepezaltı-Santral'de 1 milyar liralık rant projesi oluşturuluyor


Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li meclis üyesi Mustafa Reşat Oktay, Kepezaltı ve Santral Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projesi için "1 milyar dolarlık bir rant projesidir." iddiasında bulundu.

Aynı zamanda Meclis'in imar komisyonunda da görevli olan Mustafa Reşat Oktay, Bakanlar Kurulu kararıyla 'riskli alan' ilan edilip Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılan Kepezaltı ve Santral Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projesi'yle ilgili açıklamada bulundu. Üst ölçekli revizyon planları aralık ayında Meclis'ten geçirilen projenin 1 milyon 310 metrakare alanı kapladığını belirten Oktay, buranın 'vatandaş lehine hareket ediliyormuş' gibi gösterilerek ranta açıldığını savundu. Hazırlanan projeyle alanın ikiye bölündüğünü, bunun üçte birinin vatandaşın ihtiyacı olan konut projesine, geri kalan üçte ikisinin ise müteahhide verileceğini ileri süren Oktay, diğer alanın geri kalan diğer yarısının ise ihaleyi alacak yandaş bir firmaya peşkeş çekileceğini ileri sürdü. Kepezaltı ve Santral mahallelerinde 3 bin 218 hak sahibi bulunduğu bilgisini veren Oktay, Antalya Büşükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel'e seslenerek, samimi ise önce bu insanlara tapularını dağıtmasını, ardından bölgeyle ilgili projesini açıklamasını istedi.

Alanın asıl sahibinin Vakıflar Genel Müdürlüğü olduğunu, 1993 senesinde gecekondu sorununu çözmek üzere kamulaştırıldığını, 1 milyon 310 bin metrakarelik Kepezaltı ve Santral mahallelerini kapsayan alanın Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bırakıldığını kaydeden Oktay, ancak açılan davalar sonucu konunun çözümsüzlüğe sürüklendiğini bildirdi. Mustafa Akaydın döneminde bölge sakinlerinin yüzde 97'sinin müstakil arsa tapusu istediği yönünde bildirimde bulunduğunu hatırlatan Oktay, ancak Vakıflara ödenmesi gereken 77 milyon liralık borç nedeniyle arsaların üzerinde şerh olduğunu, bunun için de tapuların dağıtılamadığını belirtti. Belediyenin borç karşılığı Vakıflara, Cezaevi kavşağı üstünde 42 bin metrekarelik ticari alan vermesine rağmen merkezi idarenin baskısıyla bu teklifin reddedildiğini belirten Mustafa Reşat Oktay, "Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir. O dönem seçime gidilmiştir. Akaydın seçimi kaybetmiştir. Belediyenin kasalarında burayla ilgili yaklaşık 820 tane parsel tapusu var. 1 milyon 310 bin metrekarelik alan imar parseli olarak tapulara dönüştürülmüştür. Menderes Türel iktidara geldikten sonra Vakıflar idaresiyle anlaşarak bu borcu kapatmak yerine, bu planları iptal edeceğini ve bunların yerine bir proje uygulayacağını açıkladı. 'Burayı inşaat firmalarına kat karşılığı pazarlayacağım. Vatandaşa da proje karşılığı daire vereceğim' demiştir." diye konuştu.

Menderes Türel'in; daire verme, kira ve taşınma masraflarını ödeme, enkaz bedeli ödeme gibi vaatlerle hak sahiplerine evlerini boşaltmaları için sözleşme imzalatmaya çalıştığını kaydeden Oktay, "Bu vatandaşa dayatılmaktadır. Reşat Oktay olarak, CHP olarak teklifimiz açıktır, alenidir; ver tapuları, daha sonra vatandaşla tekrar anlaş diyoruz. 'Olur mu öyle şey diyor? Niye olmasın. Sen ver insanların mülkiyet tapularını hak ettikleri oranda diyoruz, 'Hayır' diyor. Yani Kurt kuzuyu yemeyi kafasına koymuş." ifadesini kullandı.

Menderes Türel'in vatandaşlara vermeye yanaşmadığı mülkiyet tapuları üzerinden inşaat firmalarına pazarlayacağını ileri süren Oktay, vatandaşın lehine hareket ediliyormuş gibi gösterilen Kepezaltı ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi'yle ilgili şöyle konuştu: "Buranın emsali yükseltilerek arazinin yarısında bu proje uygulanacak. Kalan yarısında ise inşaat firmalarına rant getirmek var. 1,3 milyon metrekare alanın yüzde 40'ı imar zayiatı olarak düşersek, yüzde 60'ı olan 800 bin metrekaresinden imar adası çıkacak. 400 bin metrekaresinde vatandaşın sorunu çözülecek. Kalan 400 bin metrekaresi ise yandaşa peşkeş çekilecek. Türel, şu anda bu konuyu iktidarıyla, muhalefetiyle, hatta kendi meclis üyeleriyle bile tartışmış değil. Tek adamlık zihniyeti içinde kendi karar veriyor, kendi ekibiyle meclise dikte ettirmek suretiyle bir proje geliştireceğim diyor. Bunun altından kalkamazsa Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni batıracak bir proje bu." Vatandaşın sorununa çözüm olacak 400 bin metrekarelik alanın tamamının da vatandaş için kullanılmayacağını, yapılacak dairelerin üçte ikisinin müteahhit firmaya kalacağını iddia eden Oktay, "Kepezaltı Santral Mahallesi, 1 milyar dolarlık bir rant projesidir. dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Oktay: Kepezaltı-Santral'de 1 milyar liralık rant... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER