CHP'li Sarıbal: İncirlik Üssü için ne gibi pazarlık yapıldı?


CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Temmuz 2015 tarihinde ABD Hava Kuvvetleri'nin kullanımına açılan İncirlik Hava Üssü'nü sordu.

Konuyu TBMM Başkanlığı'na sunan Sarıbal, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede, ABD'ye yıllarca uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması koşulunu öne sürerek 'hayır' dediğini, buna karşılık Haziran 2014 sonunda ABD'ye ait silahlı insansız hava araçlarının Türkiye'de konuşlandırılmasına izin verildiğini hatırlattı. Türkiye ve ABD, bu sürecin devamı olarak, IŞİD'le mücadeleye yönelik mevcut işbirliğini derinleştirmeye karar verdiklerini aktaran Sarıbal, "Bakanlar Kurulu, TBMM'den 2 Ekim 2014 tarihinde aldığı yetkiye dayanarak, IŞİD'e yönelik hava harekâtlarına katılan Koalisyon ülkelerinin insanlı ve insansız hava unsurlarının ülkemizdeki üslerde konuşlandırılmasına onay vermiştir. Karara göre; söz konusu harekâtlarda, Türk Hava Kuvvetleri unsurları da görev alacaklardır. Böylelikle bugüne kadar İncirlik'ten, IŞİD'e karşı operasyonlarda yalnızca insansız hava araçlarının kullanımına izin veren Türkiye, artık üssün savaş uçakları tarafından da kullanılmasına izin vermiştir." dedi.

'ABD'NİN 480. FİLOSU TÜRKİYE'YE Mİ KAYACAK?'

CHP'li Sarıbal, TBMM'ye verdiği soru önergesinde Başbakan Davutoğlu'na şu sorulara cevap istedi: "Türkiye IŞİD'le mücadele yürüten koalisyon uçaklarının İncirlik'te konuşlanmasına Temmuz 2015 tarihine kadar neden izin vermemiştir? Bu tarihten sonra söz konusu uçakların İncirlik Üssü'nde konuşlanmasına ne gibi bir pazarlık sonucu izin verilmiştir? Temmuz 2015 tarihine kadar Türkiye IŞİD terör örgütü ile mücadeleye hangi sebeple katılmamıştır? Türkiye'de bulunan diğer ülkelere ait toplam asker sayısı nedir? Times Gazetesi'nde yer alan haberde iddia edildiği gibi ABD'nin Almanya'daki 480'inci Hava Filosu'nu Adana'daki İncirlik Hava Üssü'ne kaydıracağı doğru mudur? İncirlik Üssü'ne kaç ABD personeli gelecektir?"

CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Sarıbal: İncirlik Üssü için ne gibi pazarlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER