CHP'li Tarhan: Yerli otomobil Saab için en doğru tanım, 'müflis marka'


TBMM Sanayii, Ticaret, Enerji, Bilim Teknoloji Komisyonu üyesi olan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, yerli otomobil projesinin siyasi bir seçim projesi olduğunu belirterek bu projenin gerçekleştirileceğine inanmadığını söyledi.

Tarhan, "Biz CHP olarak yerli oto projesine karşı değiliz. Sadece gerçekçi olmasını istiyoruz. Dünya devleriyle otomotivde, bir Çin markası ile birlikte yarışmak hiç de kolay olmayacaktır. Bütçeden bu denli büyük bir miktarın ayrılarak, bir hiç uğruna çöpe atılmasını istemiyoruz. Kısaca yerli otomobil Saab için en doğru tanım, 'müflis marka' olmalıdır." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Türkiye'de yerli otomobil olarak sunulan Saab markayla ilgili Sanayi, Bilgi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdiğini ancak cevap alamadığını ifade etti. Yaptığı araştırmalara göre, 120 milyon lira verilerek alınan ve yerli otomobil diye sunulan Saab'ın kendisinin değil, 9-3 Platformu'nun 'fikri mülkiyet hakkı' olduğunu dile getiren Tarhan, Türkiye'de planlanmış, hatta prototipi yapılmış Ford'un Connect Tourneo ve Tofaş'ın Aegea'sı gibi otomobiller olduğunu ancak bu otomobillerin aslında hiçbirinin tam anlamıyla yerli olmadığını kaydetti.

"Otomobilde platform vardır. Ve bunlar 'mimari' parçalardır. İnsanın iskeletine benzerler. Bu iskelete kocaman adaleler, yeşil gözler, sarı saçlar koyabilirsiniz. Ancak boyunu 1 santim uzun veya kısa yapamazsınız." diyen Tarhan, şöyle devam etti: "Geçmişine bakıldığına bu platform 1988'de GM2900 platformu olarak hayata başladı ve başta Opel Vectra ve Opel Ascona'da olmak üzere değişik modellerde kullanılmaya başlandı. AB pazarı için üretilen orta boy Cadillac ve Saab 9-3 de bu modeller arasındadır. Saab 9.5 ise biraz uzatılmış GM 2902 adı verilen Platform ile 2010 yılına kadar devam etti. Her iki platform da ticari hayata 2010 yılında veda ettiler. Yani Sayın Işık'ın yeni teknoloji diye 120 milyon TL verdiği bu platformu kullanma hakkı aslında, 27 yıl önceki teknoloji ile üretilmiş ve 5 yıl sonra çöpten çıkmış ve zaten kullanılmayacak olan bir eski teknoloji otomobil parçasıdır. Saab firması kurulduğu 1945 yılından bu yana hiçbir teknoloji üretmedi. Parçaları kasa üzerine koyarak otomobil satmış bir markadır. Bu nedenle pahalı satış yapmaktaydı. 1989 yılında batmakta iken General Motors satın aldı ve markası hariç hepsi Opel haline geldi. Marka değerini karşılaştırmak için bir örnek verelim. Diğer İsveç Firması Volvo için Ford 6 milyar 450 milyon öderken Genearal Motors Saab'a 10 yılda 725 milyon dolar ödedi. Baktılar ki harcanan paralar işe yaramadı, Hollandalı Spyker'a 400 milyon dolara satıldı. Hollandalı firma, 'Dolandırıldım, borçlar gizlendi' diye başvurunca, bu satış iptal edildi. 2012 yılında İflas Masası'nda fabrika arazileri ve her türlü mal hesap edildi, 2 milyarlık borcun sadece 500 milyonunu karşılayabildi. Son aşamada miktarı belli olmayan satışla Çinlilere geçti. Zaten halihazırda Türkiye'de sanayiciler Çinlilerle mücadele ederken bir de üzerine Çin markası ile otomobil mi üreteceğiz? Kısaca Saab için en doğru tanım, 'müflis marka' olmalıdır."

"Kendisinden önceki bakanlar Zafer Çağlayan ve Nihat Ergün, yıllarca ısrar ile satılmaya çalışılan Saab'ı niçin bakanlığın kapısından içeri sokmadılar da Sayın Işık böyle bir karar aldı?" diye soran Tarhan, "Yapılan teklifte ne değişti de birden yerli oto seviyesine yükseltildi? Aldığımız bilgiler doğrultusunda Sayın Çağlayan ve Sayın Ergün bu projeyi reddetmişlerdir. Eğer reddetmedilerse aynı hükümetin bakanları olarak neden Türkiye için bu denli önemli olan yerli oto projesini neden Sayın Işık'a devretmediler?" şeklinde konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, konuşmasının sonunda Bakan Işık'a şu soruları yöneltti: "Sayın Işık'ın projesinde yatırım 1 milyar Euro tutacak deniliyor. Neye göre bu miktar hesaplandı? Bu tip yatırımların global ölçekte sadece yatırımını geri alabilmek için yılda 100.000 otomobilden çok daha fazla satılması gerekir. Devletin alacağı miktar nedir; yılda 40 adet, 50adet, 100 adet! 1 milyar Euro olacağı söylenen yatırım neye gore hesaplandı? Bu miktarı Türkiye'de hangi otomotiv firmaları karşılayabilir? Finansman kaynakları nereden elde edilecek? Bu sahte Saab için ülkemizde bir 'pazar araştırması' yapılmış mıdır? Sayın Bakan'ın otomobil teknolojisi konusunda yaptığı çalışmaların 2019 yılındaki teknolojiye göre hesaplaması yapılmış mıdır? TÜBİTAK'ın otomobil üretimi konusunda ne kadar tecrübesi var. Kadroları yeterli midir? Global Pazara hiç çıkamayacak olan Saab'a, şimdilik 120 milyon TL verilmiş. Bu para bütçede ne harcaması olarak görünüyor? Saab'ı Sayın Bakana kim tavsiye etmiştir? Yazılı bir rapor mevcut mudur? Yerli endüstriye Renault, Tofaş, Otosan'dan farklı ne sağlayacak?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Tarhan: Yerli otomobil Saab için en doğru tanım,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER