CHP'li Toğrul, Suriye sınırında çekilen bir görüntüyü TBMM'ye taşıdı


CHP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Suriye sınırındaki görüntülere ilişkin, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplanması talebiyle soru önergesi verdi.

Mahmut Toğrul, "Gaziantep'te sınır güvenliğini almakla görevlendirilen bazı rütbeli askerlerin IŞİD terör çetesi mensuplarıyla telefon görüşmelerinin kaydı bazı medya kuruluşlarında yer almıştır. 22 Ekim'de Türkiye sınırı tarafında çekildiği belirten görüntüler de; silahlı iki IŞİD terör örgütü üyesiyle, akrep tipli zırhlı araçtan inen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin konuşmaları görüntülenmektedir. Haziran ayında Tel Abyad'ı ele geçiren IŞİD terör örgütünden kaçan binlerce kişi Türkiye sınırına gelmişti. Sınır tellerine kadar yaklaşarak bölgede bekleyenleri silah zoruyla geri götüren IŞİD terör çetesi üyeleri tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine 'sus' işareti yapması görüntülenmiştir." dedi.

CHP'li Mahmut Toğrul, askerlerle IŞİD terör örgütü arasındaki kirli ilişkileri ortaya koyan telefon görüşmelerine ilişkin Ankara Başsavcılığı'nın bir soruşturma yürüttüğü ancak dosyayı 'yetkisizlik' kararıyla Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdiğinin ortaya çıktığına işaret ederek, şöyle devam etti: "Yakınları IŞİD terör örgütüne katılan 6 vatandaşın Ankara Başsavcılığı'na başvurmasının ardından Başsavcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Başsavcılığın başlatmış olduğu soruşturmada IŞİD terör örgütüyle irtibatı olduğunu düşünülen 19 kişi hakkında iletişimin tespiti kararları alındı. Bir kısmı halen Suriye'de bulunan 27 şüpheli hakkında dava açıldı ve sonra Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen dava dosyasında ise bazı belgeler yer aldı. Belgelere göre, 2014 yılı sonunda istihbari amaçla yapılan dinlemeler sonunda elde edilen IŞİD terör örgütü üyeleriyle bazı askerlerin yaptığı telefon görüşme kayıtları inceledikten sonra "istihbari amaçlı dinleme sırasında başka bir suçun ortaya çıktığı gerekçesiyle" soruşturma başlatıldı. Yakınlarının ihbarda bulunduğu 6 kişi hakkındaki dosya da bu dosyayla birleştirildi. Yapılan çalışmalar sonunda IŞİD terör örgütünü katılmak isteyenlerin bazen kendi aralarında bazen de dernek, kitabevi veya vakıf bünyesinde ideolojik eğitim aldıkları belirlendi. Eğitim alan kişilerden IŞİD terör çetesine katılmak isteyenlere bazı şahısların aracılık yaptığı, güzergah belirleme, araç temini, karşı taraf ile irtibat sağlama gibi faaliyetlerde bulduğunu söylenmektedir. Buna göre, Ankara'dan gidenler sıklıkla Gaziantep ve Kilis üzerinden Elbeyli ilçesini geçiş noktası olarak kullanıp buradan Suriye'nin El Bab ilçesine bağlı Able köyüne gittiğini belirtilmektedir. "

Mahmut Toğrul bu bağlamda Bakan Efkan Ala'ya şu soruları yöneltti:

"Sınırlardan kaçak geçişlerle ilgili elinizde bir bilgi var mıdır? Gayri resmi sınırdan ne kadar kişinin geçtiğini düşünüyorsunuz. Sınırdan pasaport ve kimlikle geçen kişiler ile Türkiye'de yaşayan resmi mülteci sayısı birbirini karşılıyor mu?

Sınırdaki güvenlik güçlerinin sınırın güvenliğini yeterince sağladığını düşünüyor musunuz?

IŞİD terör örgütü üyeleriyle Türk Silahlı kuvvetlerinin aralarında geçen konuşma görüntülerine dair bir soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmışsa soruşturma hangi aşamadadır? Soruşturma sonucunda herhangi bir hukuki cezai yaptırım uygulanmış mıdır?

Türk Silahlı Kuvvetleriyle IŞİD terör örgütü üyeleri arasında geçen telefon konuşmaları, Türkiye'de ve uluslararası kamuoyunda, Türkiye - IŞİD işbirliğinin açık bir ifadesidir. Bu durum Uluslararası hukuka göre Türkiye'yi suçlu durumuna düşürmüyor mu?

Ankara 2 Ağır Ceza Mahkemesinin yürütmüş olduğu soruşturma ve dinlemeler sonucunda söz konusu 27 şüpheli hakkında hukuki bir cezai yaptırım uygulanmış mıdır?

IŞİD terör örgütü üyeleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin dinlemeleri sonucunda yürütülen soruşturmada ortaya çıkan suç nedir? Bu suç ile ilgili bir soruşturma mevcut mudur?

Gaziantep'te IŞİD terör örgütü üyelerinin ideolojik eğitim aldığı, dernek, kitabevi ve vakıfların bulduğunu iddia edilmektedir. Bu dernek, kitabevi ve vakıflara ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Sınır güvenliğini gözlemleyen 'termalcinin' para karşılığında IŞİD terör örgütü üyelerinin giriş- çıkışlarını kolaylaştırdığı söylenmektedir. Bu termal görüntüleri alan kişi veya kişiler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır ? "
TBMMye-tasidi-1970983.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Toğrul, Suriye sınırında çekilen bir görüntüyü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER