CHP'li Türkmen: Şap hastalığı Suriye'den mi bulaştı?


Türkiye'nin dört bir tarafında şap hastalığı vakalarının artarak devam etmesi TBMM gündemine taşındı.

Şap hastalığının ürkütücü boyutlara ulaştığını ifade eden TBMM Katip Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Eylül ayı sonlarında Doğu Anadolu'da bazı et hayvanlarında görülmeye başlayan şap hastalığının geçen süre içerisinde 250'ye yakın noktada tespit edildiğini belirten Türkmen, "Kars, Çorum Kırşehir, Denizli, Aksaray, Kırıkkale, Bursa, Samsun, Burdur hayvan pazarları ile onlarca ilçe pazarı kapatılmıştır. Ülkenin dört bir yanında hastalığın görüldüğüne dair yeni haberler gelmektedir." dedi.

Medyada her gün faklı il ve ilçeden şap hastalığı ile ilgili benzer haberler geldiğine dikkat çeken Türkmen, son olarak Osmaniye ve Aksaray'ın bazı ilçelerinin şap nedeniyle karantinaya alındığını söyledi. Şap nedeniyle pazarların kapatılması ve hayvan alım satımının durdurulmasının süt ve et üreticileri ve besicilerin ekonomik kayıplar yaşamasına neden olduğunu ifade eden Türkmen, et ve sütü tüketen halkın endişeli ve huzursuz olduğunu kaydetti.

Söz konusu hastalığın, Suriye'den yurda sokulan hayvanlardan bulaştığı ve virüsün yeni alt tipinden kaynaklandığı, bu nedenle de hayvanlara yapılan aşılamanın sonuç vermediği yönünde de haberlerin olduğuna dikkat çeken Türkmen, Bakan Çelik'e şu soruları yöneltti:

"Ülke genelinde büyük artış gösteren şap hastalığı ile ilgili bakanlığınız hayvan pazarlarını kapatma ve karantinaya alma haricinde ne tür önlemler almaktadır?

Görülen şap hastalığının virüsün yeni alt tipinden kaynaklandığı doğru mudur? Doğruysa mevcut aşılamanın yeni virüs için yeterli olduğuna inanıyor musunuz? Yoksa yeni virüse yeni aşı üretmeyi ya da ithal etmeyi düşünüyor musunuz?

Hastalığın Suriye'den yurdumuza sokulan hayvanlardan kaynaklandığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda almayı düşündüğünüz önlemler nelerdir?

Türkiye genelinde, hangi il ve ilçelerimizde kaç hayvan pazarı vardır? Eylül 2015 tarihinden itibaren bugüne kadar bunları kaçı şap nedeniyle kapatılmıştır? Şu an itibariyle kaçı kapalı durumdadır?

Yaşanan şap hastalığı nedeniyle et ve süt üretiminde yaşanan ekonomik kaybın boyutları ne kadar liradır? Kaç hayvan şaptan etkilenmiş, kaçı telef olmuştur?

Et süt besici ve üreticilerinin şap hastalığından kaynaklanan mağduriyetlerini gidermek için bir çalışma yaptınız mı? Üreticilerin zararlarını tazmin etmeyi düşünüyor musunuz?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Türkmen: Şap hastalığı Suriye'den mi bulaştı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER