CHP'li Usluer: Türkiye'de hepatit hastalarına sınırlı ve ucuz ilaç öneriliyor


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Hepatit B ve 600 bin Hepatit C hastası olduğunu söyledi. Türkiye'de Temmuz 2009'da yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile hastalık tedavilerine sınırlama getirildiğini belirten Usluer, "'Siz bir grup hastaya (tahlil değerlerine göre) dünyanın kabul ettiği ilacı başlayamazsınız! Yok başlamak istiyorsanız sadece şu ilacı (ilaç ismi belirtmek istemiyorum) kullanabilirsiniz' diye bir düzenleme geldi. Peki niye bu ilacı? Çünkü geri ödeme kurumunun önerdiği bu ilaç ucuz." ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda doktor olan Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 400 milyon Hepatit B, 170 milyon Hepatit C taşıyıcısı veya hastası bulunduğunu belirtti. Her iki virüsün de Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu olduğunu aktaran Milletvekili Usluer, "Türkiye'de Hepatit B virüsü sıklığı yüzde 4, Hepatit C virüsü sıklığı ise sıklığı yüzde 1." dedi.

Usluer, her iki virüsün oluşturduğu hastalıkta uygulanan tedavilerin ortak özelliğinin ise 'pahalı tedavileri' olduğunu belirtti. Usluer, bu sistemin temel öğelerinin salgın hastalıklarla mücadele, hizmetin finansmanının sağlanması, sağlık insan gücünün dağılımı ve yerleştirilmesi olduğunu vurguladı. Usluer, "2008'de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) kanununun yürürlüğe girmesiyle sağlık hizmetinin sunumu ve finansmanı birbirinden ayrılmıştır. Sağlık alanında ulusal düzeyde politika belirlenmesi konusunda asıl görev TBMM ve Sağlık Bakanlığı'na aittir. Sağlık hizmetlerinin planlanmasından Sağlık Bakanlığı sorumludur. Ancak bu yasa ile finansmanın sağlanması ile SGK'ya devredilmiştir." ifadelerini kullandı.

Usluer, "SUT, geri ödeme kurumu yani SGK tarafından oluşturulan ve sağlıktaki uygulama, fiyatlandırma ve sağlık ödemelerinin düzenlenmesini sağlayan bir sistemdir. SUT'un hazırlanmasında temel hedef sağlığın finansmanını en ucuza nasıl sağlayabiliriz düşüncesidir." dedi. Türkiye' de Temmuz 2009'da yayınlanan SUT ile tedavilere sınırlama getirildiğini belirten Usluer, "Siz bir grup hastaya (tahlil değerlerine göre) dünyanın kabul ettiği ilacı başlayamazsınız! Yok başlamak istiyorsanız sadece şu ilacı (ilaç ismi belirtmek istemiyorum) kullanabilirsiniz!" diye bir düzenleme geldi. Peki niye bu ilacı? Çünkü geri ödeme kurumunun önerdiği bu ilaç ucuz.Örneğin Avrupa Ülkeleri bizde ilk seçenek olarak ödenen bir ilacın hepatit B tedavisinde 'ilk seçenek' ilaç olarak kullanılmasının kaldırılmasını gündeme almış ve uygulamıştır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Hepatit C tedavisinde ilaç seçeneklerinin sınırlı olduğunu vurgulayan Usluer, şunları kaydetti: "Yine aynı mantıkla Avrupa ve ABD'de ruhsatlandırılmış olan yeni Hepatit C ilaçlarının ülkemizde aylardır ruhsatlandırılmamış olması, hastaların çaresizlik içinde bu ilacı beklemeleri tedavi maliyetlerinin düşürülmesi gayreti içinde insan sağlığının hiçleştirilmesinden başka bir şey değildir. Sağlık Bakanlığı'nı hepatitli hastaların sorunlarına bir an önce çare bulmak üzere göreve davet ediyorum." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Usluer: Türkiye'de hepatit hastalarına sınırlı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER