CHP'li vekilden 17-25 Aralık'la ilgili kanun teklifi


CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Türkiye gündemini sarsan yolsuzluk operasyonlarının yapıldığı 17-25 Aralık haftasının "Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası" olarak belirlenmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

Gerekçesinde 17-25 Aralık'ta yaşanan hadisenin alelacele üzerinin kapatılmasının, toplumsal vicdanı ve halkın siyaset kurumuna olan güvenini 'sıfırladığına' değinen Erdem, adalete olan inancın ve güvenin yeniden tesis edilebilmesinin ilk şartı olarak halkın kendilerini yönetenlere dair "şeffaflık" algısının konsolide edilmesi gerektiğini ifade etti.

Siyasi yozlaşmanın en son hali olan rüşvet ve yolsuzluk karşısında kamu çalışanlarının ve halkın bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığı yazan teklifin gerekçesinde, "Aksi takdirde, denetlenebilirliği, şeffaflığı ve hesap verebilirliğine dair ciddi kuşkular ve suçlamalar bulunan bir siyasi iktidar, halk ve yönetim arasında ciddi uçurumlar açılmasına neden olacak ve demokrasinin halk arasında söylemden öteye gitmemesine ve içselleştirilmesi imkansız bir hale gelmesine neden olacaktır." diye belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla hakkında dava açılan Erdem, duruşmanın 17 Aralık 2015'te yapılacak olmasını da bu anlamda manidar bulduğunu belirtti.

Teklifte şu maddeler yer aldı:

MADDE 1- Her yıl 17-25 Aralık tarihleri arası "Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası" olarak belirlenmiştir.

MADDE 2- Her yıl 17-25 Aralık haftasında kamu kurum ve kuruluşlarında seminerlerle, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda yarışma, konferans ve ilgili eğitimlerle ve devlete bağlı radyo ve televizyon kanallarında bilinçlendirici yayınlarla yolsuzluk ve rüşvet konusuna ilişkin bilgilendirme yapılması sağlanır.

MADDE 3- 17 ve 25 Aralık tarihleri arasındaki Cuma günü, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "yolsuzluk ve rüşvet" hakkında hazırlanacak hutbeler tüm camilerde okunur.

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li vekilden 17-25 Aralık'la ilgili kanun teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER