CHP'li vekilden dikkat çekici rakamlarla altın ve Reza araştırma önergesi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, altın ihracatındaki artışın gerçek nedenlerinin ve 17 Aralık Operasyonu'nun kilit ismi Reza Zarrab'ın rolünün ortaya çıkarılması için TBMM'ye araştırma önergesi sundu. Altın ihracatında gariplikler olduğunu söyleyen Gökdağ, iddialar için araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.

ABD ve Avrupa Birliği'nin 2012 yılının mart ayında İran'a para transferini, 2013 yılının temmuz ayında da ABD'nin İran'a altın ihracatını yasakladığını kaydeden Gökdağ, "TÜİK verilerine göre, 2014 yılında Türkiye'nin İran'a işlenmiş altın ihracatında rekorlar kırıldı. 2012 ve 2013'de sırasıyla 12 ve 17 milyon dolarlık işlenmiş altın ihracatı yapılan İran'a 2014'te 818,5 milyon dolarlık işlenmiş altın ihracatı gerçekleştirildi." dedi. Türkiye'nin 2012'de toplam 2,7 milyar dolar, 2013'te 3,4 milyar dolar 2014'te ise 4,3 milyar dolarlık ihracat yaptığını aktaran Gökdağ, "2013'de İran'a neredeyse hiç işlenmiş altın ihracatı yapılmazken, 2014'te 818 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiş. Türkiye, işlenmiş altın ihracatını 2014'te 2013'e göre yüzde 27, 2012'ye göre ise yüzde 63 arttırmıştır. Altında üretici ülke olmayan Türkiye'nin bu kadar büyük ihracatı nasıl gerçekleştiği ise gizemini korumaktadır." diye konuştu.

Türkiye'nin sürekli altın ithalatı yaptığı İsviçre'ye 2014 Mart ayında 1,3 milyar dolarlık altın ihracatı yaptığının ortaya çıktığına dikkat çeken Gökdağ, "Bu durum kafaları iyice karıştırmıştır. Uzmanlar İsviçre'ye ihracatın bu kadar büyümesinin garip bir hareket olduğunu söylemektedirler. Altın ihracatı 2015 yılının ilk iki ayında yüzde 117,9 artışla 3,6 milyar dolara ulaşarak birçok sektörü geride bırakarak ihracat rekoru kırmıştır. Nisan ayında ise altın ihracatı yüzde 362 artarak 1,8 milyar dolara ulaşmıştır. Durum böyle olunca altın ithal ettiğimiz İsviçre en çok ihracat yapılan ülke olmuştur." şeklinde konuştu.

"ZARRAB RAPORU NEYİ BEKLİYOR?"

17 Aralık soruşturmasının ardından dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın talimatı üzerine müfettişlerin hazırladığı soruşturma raporunda, Türkiye'de üretilen külçe altınların farklı ülkelere ihraç edildikten sonra aynı ürünlerin yanlış beyanname verilerek yeniden Türkiye'ye ithal edildiğinin ortaya çıktığını ifade eden Gökdağ, şunları söyledi: "17 Aralık soruşturmasından sonra katıldığı bir TV programında Türkiye'nin cari açığının yüzde 15'ini kendisinin kapattığını söyleyen Reza Zarrab, sektör şampiyonu olup ödül aldığına göre, bu 'ihracat' artışında rolü olduğu çok açıktır. 11 aydır bekleyen Gümrük Bakanlığı raporunda Reza Zarrab'ın Türkiye'den altınları ihraç ettikten sonra aynı altınları yeniden ithal ettiği ve bu uygulamayı 89 kez yaptığı belirtilmiştir. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda gözaltına alınan Reza Zarrab'ın kuryesi Adem Karahan, kara para trafiğini deşifre ederek 1 yılda yurtdışına 18 milyar lira para çıkardıklarını söylemiştir. Dubai'ye her gün bir ton altın çıkardıklarını burada bozdurup parayı İran'a taşıdıklarını anlatan Karahan, 2012-2013 arasında bu şekilde 200 ton altın sevk ettiklerini belirtmiştir."

Dünyada sağlıklı bir şekilde yapılan altın ithalat ve ihracatının Türkiye'de de aynı şartlarda ve benzer önlemler alınarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Gökdağ, "Kanunlar, yasalar, standartlar neyi emrediyorsa onlara harfiyen uyulması zorunludur. Bu amaçla Türkiye'nin altın ithalat ve ihracatındaki söz konusu iddialar bir an önce araştırılmalı ve gereken önlemlerin alınması için meclis çatısı altında araştırma komisyonu kurulmalıdır." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li vekilden dikkat çekici rakamlarla altın ve Reza... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER