CHP'li Yüksel: Kör kuruşun bile hesabı sorulmalı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Avukat Cemal Okan Yüksel, Sayıştay Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi. Yüksel, "Vatandaştan alınan vergilerdeki kör kuruşun hesabı sorulmalı." dedi.

CHP'li Yüksel Sayıştay'ın gerçekleştirdiği performans denetimi konusunda kanun teklifi verdi. AK Parti iktidarı ile denetim, hesap verme sorumluluğu ve mali saydamlığın rafa kaldırıldığını savunan Yüksel, "Oysaki vatandaşımızdan alınan kör kuruşun bile hesabı sorulmalı. Bütçe ve yürütmeye yetki veren TBMM, bu iznin yerinde kullanılıp kullanılmadığını, kamu kaynaklarının israf edilip edilmediğini, yolsuzluk yapılıp yapılmadığını araştırmak durumundadır. Bu nedenle parlamenter bütçe denetiminde Sayıştay, TBMM'nin gözü kulağı olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Yüksel, Sayıştay'ın kamu idarelerince belirlenen hedef ve göstergeler ışığında performans denetimi yapmasının modern yönetim anlayışı ile hiçbir şekilde bağdaşmadığını belirtti. "Sayıştay'ın gerçek anlamda performans denetimi yapmaması; TBMM'nin hesap verme sorumluluğunu yerine getirmeyeceği anlamına gelmektedir." diyen Yüksel, şunları kaydetti: "Mali literatürde 'performans denetimi' olarak adlandırılan bu yetki, 2010 yılında çıkarılan 6085 sayılı yeni Sayıştay Kanunu ile basit bir performans ölçümüne indirilmiştir. 2012 yılında ise torba kanunlarla, Sayıştay'ın kamu kaynaklarının verimli, etkin ve tutumlu kullanılmadığı yolunda görüş içeren rapor düzenlemesi tümüyle yasaklanmıştır. Gelinen noktada Sayıştay'ın yetkisi kısıtlı bir performans ölçümüne indirgenmiştir." CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Yüksel: Kör kuruşun bile hesabı sorulmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER