CHP Milletvekili Sındır sahte içki vakalarını Başbakan'a sordu

CHP Milletvekili Sındır sahte içki vakalarını Başbakan'a sordu

CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir'de yaşanan ve üç kişinin hayatına mal olan sahte içki vakalarını, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sordu. Geçen ekim ayında İstanbul'daki sahte içki vakasında onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini de hatırlatan Sındır, "Yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini güvence altına almak, yaklaşan yılbaşı öncesi konuya ilişkin etkin tedbirlerin uygulamaya koyulmasını sağlamak, kamu otoritesinin önceliği olmalıdır." dedi.

Türkiye'de 2003 yılında yapılan düzenlemeyle alkollü içki piyasasının özelleştirildiğini belirten Milletvekili Sındır, şöyle konuştu: "Büyük bir pazar payı olan alkol piyasasında, yeni yatırımlar ve markalar yapılmıştır ancak pazarın büyüklüğüyle birlikte fiyatlardaki ÖTV ve KDV oranlarının yüksekliği yasadışı çevreleri, istismarcıları merdivenaltı üretime cesaretlendirmektedir. Maalesef yaşanan pek çok ölümcül vakaya karşın yasadışı çevreler, vatandaşımızın sağlığını ve can güvenliğini tehdit etme pahasına sahte içkilerini piyasaya sürmeye devam etmektedir. Sahte içki, can almaya devam ediyor. Piyasayı sahtecilere, yurttaşlarımızı da istismarcılara kurban edemeyiz."

'ETKİN VE CAYDIRICI TEDBİRLER HAYATA GEÇİRİLMELİDİR'

Güvenlik güçlerinin büyük gayretlerle önemli operasyonlara imza attığını belirten Sındır, sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılan tüm çabalara rağmen son dönemde yaşanan hadiseler, sorunun öneminin hayati boyutta devam ettiğini göstermektedir. Gözü dönmüş istismarcıların para uğruna sattıkları sahte içkiler, yurttaşlarımızın canını almakta ya da kalıcı sağlık sorunları yaratmaktadır. Konu, sağlık konusudur. Güvenli alışveriş yapma sorunudur. Konu vatandaşımızın sağlığı yanında, sahte içkiler nedeniyle bu alanda faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin ve devletin de vergi kaybı söz konusudur. Bu anlamda yurttaşlarımızın can ve mal güvenliğini güvence altına almak, yaklaşan yılbaşı öncesi konuya ilişkin etkin tedbirlerin uygulamaya koyulmasını sağlamak, kamu otoritesinin önceliği olmalıdır. Etkin ve caydırıcı tedbirler hayata geçirilmelidir."

CHP Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın, Başbakan Davutoğlu'na yönelttiği sorular şunlar:

"Son beş yılda ülkemizde sahte içki nedeniyle tespit olunan ya da ölümle sonuçlanan vaka sayısı nedir? Bunların illere göre dağılımı nedir? Ölüm vakalarında kaç vatandaşımız ve kaç turist hayatını kaybetmiştir?

Son beş yılda İzmir'de ve ülkemizde sahte ve kaçak içki nedeniyle kaç vatandaşımız hayatını kaybetmiştir? Yine İzmir'de son beş yılda ele geçirilen sahte ve kaçak içki miktarı ne kadardır? Bunun piyasa değeri nedir?

Ülkemizde son beş yılda (yıllar itibariyle) ele geçirilen kaçak ya da sahte içki miktarı ne kadardır? Ele geçirilen kaçak ve sahte içkilerin piyasa değeri nedir?

Son beş yılda yurda kaçak yollardan getirilen, sahte içki üretiminde kullanılan metil alkol miktarı ne kadardır?

Ülkemizde, son beş yıl temel alınarak (yıllar itibariyle) kaçak ve sahte içki nedeniyle devletin uğradığı vergi kaybı ne kadardır?

Alkollü ürünlerde kullanılan bandrolün temini nasıl sağlanmaktadır? Verilen bandrollerin nerede kullanıldığına ilişkin denetimler ne şekilde yapılmaktadır? Son beş yılda, kaçak içkilerde kullanılmak üzere ele geçirilen bandrol ne kadardır?

Yaklaşan yılbaşı da gözönüne alınarak, pek çok insanımızın hayatına neden olan kaçak ve sahte içkinin önlenmesi konusundan alınan tedbirler ve sürdürülen çalışmalar nelerdir?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Sındır sahte içki vakalarını Başbakan'a... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER